StoryEditor

Odpočúvanie znepokojuje prezidenta i ODS

26.10.2004, 00:00
Hoci sa sem-tam v Česku objaví aj nová zaujímavá správa - ako napríklad o časovanej bombe v pražskej ulici Ve Smečkách, ktorá, našťastie, nevybuchla, či o ministerke zdravotníctva, ktorá vraj chce znárodniť súkromné ordinácie - možno povedať, že aféra okolo poslanca Kořistku je zaručenou spravodajskou stálicou, ktorej svit nebledne.

Každý deň prináša niekoľko nových aspektov a vyhlásení, hoci podstata je už dávno zahratá do autu. Najnovšie sa do celej záležitosti sprostredkovane dostal aj sám prezident Václav Klaus. Keď sa predseda opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Miroslav Topolánek sťažoval, že polícia nezákonne odpočúvala jeho telefonáty, zistilo sa, že medzi nimi boli aj rozhovory s hlavou štátu. Odkiaľ už bol len krôčik k tomu, aby sa tlač začala zaujímať o problematiku odpočúvaní všeobecne. Vlani vraj takto pozornosť českých mužov zákona takto vzbudilo až desaťtisíc telefónnych čísel, čo je údajne len o niečo menej ako za to isté obdobie v USA, krajine mnohokrát väčšej. Že by išlo o vyspelosť na európsky spôsob?
Vzápätí sa meno Václava Klausa ocitlo na policajných listinách po druhýkrát, tentoraz v súvislosti s podnikateľom Rankom Pecičom. Toho vyšetrovacie orgány podozrievali, že mohol byť zapletený do prípadu spoločnosti H-Systém, kde išlo o podvodne vylákané desiatky miliónov korún na fiktívnu výstavbu bytov. Podozrenie sa nepotvrdilo, ale svedkom Pecičových rozhovorov s Klausom boli i cudzie uši. Podľa denníka Lidové noviny patrili horlivému vyšetrovateľovi Gejzovi Rakašovi, šéfovi jedného z oddelení protikorupčnej služby českej polície. Práve on stál za odpočúvaním hovorov Topolánek - Klaus i Pecič - Klaus. Náhoda?
Zhodou okolností česká Poslanecká snemovňa má jedno špecifikum, ktorým sa iné zákonodarné zbory takto explicitne asi pochváliť nemôžu - samostatnú (!) komisiu na kontrolu policajnej operatívnej techniky. Jej predseda Jiří Bílý sa asi necíti mužom na svojom mieste, lebo požaduje, aby sa odpočúvaním predsedu ODS Topolánka a prezidenta Klausa zaoberala osobitná vyšetrovacia komisia.
Zdeněk Kořistka, ktorých dal celej afére názov, sa tak medzitým chtiac-nechtiac dostal na druhú koľaj. Česká televízia sa pokúsila o nápravu, keď ho pozvala do sledovanej nedeľnej diskusnej relácie, pravda, poslancovi právnici mu účasť na diskusii neodporučili. Zato sa diváci aspoň zo záznamu dozvedeli, že Kořistka "už" (po takmer trojmesačných ťahaniciach) polícii minulý týždeň konečne oznámil meno človeka, ktorý mu onen desaťmiliónový úplatok za hlasovanie proti vláde ponúkol. Polícia si však túto informáciu necháva zatiaľ pre seba.
V Českej republike sa v novembri uskutočnia krajské i senátne voľby. Pravda, okrem veľkorozmerných pútačov popri cestách ich nejako zvlášť nič nepripomína. Politici majú iné zábavky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:40