TASR/AP
StoryEditor

Vplyv Európskej únie na zvyšok sveta

23.11.2016, 23:00

Európska únia má významný vplyv na zvyšok sveta, medzinárodné spoločenstvo. Vplyv 28 štátov zlúčených do Únie je oveľa väčší, ako keby si každá krajina sledovala svoje záujmy sama. EÚ ovplyvňuje svet prostredníctvom obchodu, zahraničnej politiky a zameriava sa tiež na podporu udržateľnosti životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja. Ako najväčší darca humanitárnej pomoci na svete tiež spolupracuje s rozvojovými krajinami. Usiluje sa tiež o zachovanie mieru vo svete. V minulosti napríklad pomohla vyjednať prímerie medzi Gruzínskom a Ruskom, v súčasnosti pôsobia misie EÚ napríklad v Afganistane, Mali, Kosove alebo na Ukrajine.

Spoločná zahraničná politika predstavuje vzťahy Európskej únie voči iným krajinám, ktorých hlavným cieľom je udržiavanie mierových a priateľských vzťahov s týmito štátmi. Vytvára sa tu tiež priestor na zblíženie politík a medzi hlavné oblasti spolupráce patrí obchod. Európska únia na to, aby si udržala postavenie svetového aktéra, musí zachovávať najmä slobodu, bezpečnosť a prosperitu. Je kľúčovým partnerom pre štáty a regionálne orgány na celom svete.

Šiestimi kľúčovými a zároveň problematickými oblasťami, čo sa týka vzťahov s EÚ, sú: Rusko, širšia Európa, Blízky východ, severná Afrika, Spojené štáty, Ázia a Čína. Európska únia má významné postavenie pri rokovaniach, napríklad pri iránskom jadrovom programe alebo pri riešení situácie v Somálsku. Únia sa zameriava tiež na stabilizovanie situácie a prosperity krajín východnej Európy a južného Kaukazu. Vznikla dokonca politická iniciatíva Východné partnerstvo, ktorá sa snaží prehĺbiť vzťahy s našimi východnými susedmi, konkrétne s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskou republikou a Ukrajinou. Pravidelnými samitmi s inými krajinami sa tak snažia posilniť väzby, vzájomné obchodné vzťahy či vyriešiť konflikty vo svete.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:32