StoryEditor

Transparenty a uzavreté ulice. Fica vítali v Bielorusku vo veľkom

25.11.2016, 06:52
Ficov rozhovor s Lukašenkom sa natiahol. Premiér Bieloruska zatiaľ čakal na úrade vlády.

Prísne bezpečnostné opatrenia, nekompromisná ochranka a vyprázdnená diaľnica. Takto privítala bieloruská metropola Minsk premiéra Roberta Fica a jeho delegáciu na dnešnej návšteve.

"Vítame predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica." Veľký transparent s týmto nápisom a slovenskou i bieloruskou vlajkou po okrajoch visel dnes nad širokým osemprúdovým Prospektom nezávislosti, veľkým bulvárom, ktorý pretína bieloruskú metropolu Minsk.

Inokedy veľmi rušná trieda bola krátko popoludní prázdna. Blokovali ju policajné autá kvôli Ficovej návšteve. Uprostred tohto prospektu totiž leží Námestie víťazstva s monumentálnym pamätníkom.

​Práve tu, pri pamätníku s večným ohňom pre hrdinov druhej svetovej vojny položil dnes Fico veniec s farbami slovenskej trikolóry. Námestie zdobili slovenské vlajky. Na okolitých chodníkoch sledovali ceremóniu bežní Bielorusi. "Toto miesto je pre nás posvätné. Sme radi, že si tu váš premiér uctil naše obete vojny," hovorí mladá Bieloruska. Na ceremónii sa zúčastnili bieloruskí vojaci v typických uniformách, ktorí zahrali hymny oboch krajín.

S dvojhodinovým meškaním oproti pôvodnému plánu ukončil premiér Róbert Fico návštevu bieloruskej metropoly Minsk. Aj to svedčí o tom, že so svojimi hostiteľmi, prezidentom Alexandrom Lukašenkom a premiérom Andrejom Kobjakovom našli spoločnú reč najmä na ekonomické témy.

Vyprázdnené diaľnice uvoľňované policajnými autami a uvítacie transparenty ho sprevádzali až na letisko v Minsku, odkiaľ vyštartoval na druhú zastávku svojej bieloruskej návštevy, do Vitebska.

Fico je odporca sankcií
Prvé kroky Fica viedli k prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Ten vyzdvihol premiérovu návštevu nielen ako predstaviteľa Slovenska, ale aj lídra predsedajúcej krajiny Rady EÚ. "Ja som odporca sankcií. Preto som rád, že sankcie boli prakticky zrušené," povedal Fico Lukašenkovi.

"Viem, že vaša krajina je v ťažkých časoch, keď nás EÚ nechápala, tlmočila, aká je skutočná situácia v Bielorusku. Za to som vám povďačný," uviedol Lukašenko.

Rozhovor s Lukašenkom sa natiahol
Fico si s Lukašenkom naozaj mali čo povedať. Plánovaný trištvrtehodinový rozhovor v monumentálnom prezidentskom Paláci nezávislosti sa výrazne natiahol. Na Fica zatiaľ čakal na bieloruskom úrade vlády premiér Kobjakov. Na slávnostne privítanie čakal viac ako hodinu. 

Róbert Fico pozval bieloruského premiéra Andreja Kobjakova na návštevu Slovenska. Podľa neho treba rozvíjať ekonomické aj politické vzťahy. "Bielorusko považujem za spriatelenú krajinu," ubezpečil Fico Kobjakova, ktorý vyzdvihol rýchly rast vzájomného obchodu.

"V súčasnosti rozvíja biznis s Bieloruskom 28 slovenských spoločnosti," pripomenul Kobjakov. Podľa neho môžu firmy zo strojárskeho či potravinárskeho sektora v Bielorusku využiť svoje skúsenosti.

Robert Fico a bieloruský premiér Andrej Kobjakov Robert Fico a bieloruský premiér Andrej Kobjakov TASR/Martin Baumann

​Bielorusi poslúchajú na slovo
Stretnutie Roberta Fica s bieloruským premiérom Andrejom Kobjakovom sa týkalo najmä ekonomickej spolupráce. "Medzi perspektívne oblasti patrí turizmus, energetika či poľnohospodárstvo," povedal novinárom Kobjakov. Fico zase za prioritu označil farmaceutický priemysel. Veľký priestor, s ohľadom na automobilky u nás, vidí aj v gumárenstve. Obe strany v Minsku podpísali aj sériu dohôd a memoránd, napríklad v oblasti zberu a recyklácie elektrotechnického odpadu.

Premiéri hovorili aj o vzťahoch medzi Bieloruskom a Európskou úniou. "Vítam, že vo februári tohto roku bola zrušená absolútna väčšina sankcií proti Bielorusku," povedal Fico.

Bielorusi sa na Ficovu návštevu dobre pripravili. Na uliciach viseli bieloruské a slovenské vlajky, ulice, kade prechádzala kolóna, boli uzavreté. Cesty lemovali policajné auta. Agenti Lukašenkovej tajnej služby hliadkovali aj v okolí vynovenej ambasády, ktorú dnes Fico v Minsku otvoril.

Ak sa niektorí domáci nechtiac priblížili, dôrazne im dali najavo, že tam nemajú čo robiť. Bielorusi zocelení pevnou Lukašenkovou rukou akýkoľvek príkaz na slovo poslúchajú.

Vedecká spolupráca
Ficova návšteva Bieloruska však nebola len o politike a ekonomike. V meste Besenkovici na východe krajiny navštívil vedecko-výskumné centrum Nativita, ktoré je financované aj zo slovenských peňazí.

Zväčša mladí vedci tu pracujú na výskume a vývoji liekov proti rôznym civilizačným ochoreniam. Slovenská aj bieloruská strana tu podpísali viacero dohôd o spolupráci, na ktorých sa podieľala tiež Jeseniova lekárska fakulta v Martine či spoločnosť Biomed Martin.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:25