Reuters
StoryEditor

Erdogan sa vyhrážal Únii utečencami: Tie hranice sa otvoria, dobre si to zapíšte

25.11.2016, 09:40
Autor:
ČTKČTK
Tureckému prezidentovi prekáža uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré odporúča zmraziť prístupové rokovania s Ankarou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes pohrozil otvorením tureckej hranice pre utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy. Reagoval na štvrtkový návrh Európskeho parlamentu zmraziť prístupové rokovania EÚ s Ankarou.

"Keď sa pri hraničnom priechode v (bulharskej) Kapikule objavilo 50-tisíc utečencov, volali ste o pomoc. Začali ste sa pýtať sami seba 'Čo urobíme, keď Turecko otvorí hranice'. Počúvajte ma pozorne. Ak pôjdete ešte ďalej, tie hranice sa otvoria , dobre si to zapíšte," povedal Erdogan v prejave v Istanbule.

EP vo štvrtok prijal nezáväzné uznesenie, ktoré odporúča zmraziť prístupové rokovania kvôli postupu Ankary proti údajným účastníkom nevydareného júlového puču. Návrh ale tiež počíta s možnosťou rozhovory EÚ s Tureckom obnoviť.

Turecký premiér Binali Yildirim už vo štvrtok Európu varoval pred prílivom utečencov a povedal, že prerušenie rozhovorov poškodí Európu viac ako Turecko. Na tureckom území je 2,7 milióna sýrskych utečencov.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş dnes kritiku rozšíril aj na OSN, keď v Londýne povedal, že OSN a iné medzinárodné organizácie prestali byť schopné riešiť svetové problémy. Uistil tiež, že Turecko nemení svoju zahraničnú politiku a že sa ďalej bude riadiť svojimi národnými záujmami.

EÚ s Tureckom v marci uzavrela dohodu, ktorá mala zastaviť príliv utečencov z Turecka do Grécka. Únia za to Ankare prisľúbila značnú finančnú pomoc, pokrok v prístupových rozhovoroch a uvoľnenie vízového režimu. Turecko ale úniu obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jej vypovedaním. EÚ zrušenie víz podmienila mnohými požiadavkami, z ktorých viaceré zatiaľ Ankara nesplnila.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:07