Migranti v TalianskuTASR/AP
StoryEditor

Európa hľadá riešenie, ako vracať migrantov do Afriky. Jedno si otestuje na Tunisku

27.11.2016, 17:00
EÚ rokuje dohodu s Tuniskom, za možnosť navrátenia migrantov sľubuje vyššiu ekonomickú pomoc i jednoduchší vízový program.

Aby sa zastavil prúd migrantov z Afriky, chce Európska únia uzavrieť so severoafrickými štátmi podobný model zmluvy ako s Tureckom. Skúšobným modelom riešenia má byť Tunisko. Za spätné prijímanie migrantov získa od Únie ľahší vízový režim a ešte vyššiu ekonomickú pomoc.

Akcie únijneho loďstva pri severoafrických brehov pomáhajú zachraňovať životy migrantov, ktorí by sa bez pomoci utopili. Inak však lode EÚ fungujú skôr ako bezplatné a vcelku spoľahlivé taxíky do Talianska a ďalej do Európy.

Migranti chcú ísť ďalej

K tomu, aby sa to zmenilo a aby bolo možné aj morskú hranicu EÚ pri  severoafrických brehov skutočne chrániť, je potrebné získať možnosť vracať migrantov späť na africké pobrežie. Teda nie je ako doteraz, v medzinárodných vodách iba zachraňovať, čo je podľa platného celosvetového námorného práva dokonca povinnosťou, a potom ich aj premiestňovať na únijné územie.

V únijných krajinách, predovšetkým v Taliansku, sú títo migranti registrovaní, zažiadajú o azyl a potom ho buď dostanú, alebo sa stratia, rovnako ako milióny ďalších migrantov, ktorí sa v krajinách Únie zdržiavajú nelegálne. Časť sa tiež pokúša dostať do krajín, kde majú väčšiu nádej na azyl alebo kde sa im bude ľahšie žiť ako ilegálnym prisťahovalcom.

Nemecko ako cieľ

V súčasnosti má medzi migrantmi najlepšiu "povesť" Nemecko. Ani táto krajina však už prakticky ľuďom zo severnej Afriky azyly neudeľuje, s vyhosťovaním odmietnutých migrantov je to však ďaleko horšie.

So znižujúcimi sa teplotami mora a zhoršujúcim sa počasím tohtoročná sezóna migrácie z Afriky končí. Únijné štáty si však podľa serveru Politico nemôžu rozhodne vybrať oddychový čas, naopak, majú niekoľko málo mesiacov na to, aby urobili ďalšie rozhodné systémové kroky k funkčnému riešeniu nutnému predovšetkým kvôli úľave pre Taliansko, ktoré je migráciou najviac zasiahnuté.

Únia si v tomto smere najviac sľubuje od Tuniska, jedinej severoafrickej krajiny, kde sa "podarila" demokratická zmena po arabskej jari. S demokratickou tuniskou vládou, ktorá je už teraz príjemcom rozsiahlej únijnej pomoci a tiež úľav pre tuniský export do EÚ, začal Brusel rozhovory o dohode.

Vyššia pomoc

Zmluva, ktorá by zabezpečila spätné prijímanie migrantov z Tuniska, bude podľa serveru Politico "osladená" uľahčením vízového režimu pre tuniských občanov a nielen pokračovaním, ale aj navýšením ekonomickej pomoci z EÚ.

"Tunisko sa môže stať prvou krajinou severnej Afriky, ktorá by mohla získať ambicióznu dohodu o zjednodušení vízového styku," uvádza Dimitris Avramopoulos, únijný komisár pre migráciu. "Uzavretie dohody o spätnom prijímaní osôb pomôže odvrátiť riziko nelegálneho prisťahovalectva z Tuniska a zvládať jeho dôsledky," uviedol Avramopoulos.

Aj s inými krajinami

Dohody podobné tej, ktorá sa teraz rokuje s Tuniskom, chce Európska únia čo najskôr uzavrieť aj s Marokom, Alžírskom alebo s Egyptom. Zo všetkých týchto krajín prichádzajú do Únie žiadatelia o azyl, hoci v rôznej miere. A to predovšetkým cestou cez Líbyu. Tento rok ich predovšetkým do Talianska takto preniklo takmer 200-tisíc.

Medzi únijnými štáty silnejú hlasy, že ideálna by bola možnosť okamžite vracať migrantov do miest zadržania v severnej Afrike, kde by čakali na výsledky svojich azylových konaní. Či takúto možnosť pripustí v rámci dohody s Úniou Tunisko, to zatiaľ jasné nie je.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:06