StoryEditor

Fašistické symboly v uliciach Budapešti

09.09.2004, 00:00
Na uliciach maďarského hlavného mesta sa minulý týždeň objavili plagáty propagujúce zatiaľ neznámu pravicovú Skupinu maďarskej budúcnosti. Na týchto plagátoch sa objavili aj symboly podobné šípovým krížom, ktoré používali maďarskí fašisti, čo vyvolalo v krajine vlnu protestov. V Maďarsku je zákonom zakázané používanie symbolov totalitných režimov - hákových či šípových krížov, ako aj červenej hviezdy.

Polícia však vyhlásila, že symboly použité na plagátoch nie sú totožné so šípovými krížmi maďarských fašistov. Lajos Bartha z celoštátneho veliteľstva polície vyhlásil, že polícia nezačne v tejto veci stíhanie proti autorom plagátov.
Poburujúce plagáty obsahujú text: "Vydržte! Prídeme!" Znak, ktorý je pod týmto textom sa iba v drobných detailoch odlišuje od šípových krížov, to však polícii stačilo, aby ich nepovažovala za totalitné symboly. Skupina maďarskej budúcnosti sa pritom na svojej internetovej stránke otvorene hlásil k fašistickej tradícii režimu Ferenca Szálasiho z obdobia druhej svetovej vojny. "Sme národní socialisti a hungaristi. Schvaľujeme obsadenie Maďarska nemeckými vojskami v roku 1944 a Ferenca Szálasiho považujeme za najväčšieho ochrancu nášho národa," uvádza sa vo vyhlásení skupiny na internete. Szálasi bol po druhej svetovej vojne popravený ako vojnový zločinec. Texty na internetovej stránke skupiny sú plné antisemitských útokov.
Primátor Budapešti Gábor Demszky požiadal policajného veliteľa Pétera Gergényiho, aby celý prípad osobne vyšetril. "Vedenie mesta nemôže trpieť, aby sa opätovne organizovali hnutia sympatizujúce s fašistami, ktorí v čase vojny spôsobili zničenie veľkej časti Budapešti a vraždili nevinných ľudí. Žiadam políciu, aby v takýchto prípadoch postupovala s maximálnym dôrazom," píše sa v liste primátora. Polícia síce zabezpečila odstránenie zmienených plagátov, ale trestné stíhanie nezačala. "Bol by to škandál, keby sa v Maďarsku otvorene organizovali obdivovatelia Szálasiho. Veď Maďarsko je demokratickou krajinou, ktorá len nedávno vstúpila do Európskej únie," reagoval primátor.
Skupina maďarskej budúcnosti v súčasnosti pôsobí ako ľudové hnutie a má iba 80 členov a niekoľko stoviek sympatizantov. Denníku Magyar Hírlap to potvrdila 26-ročná vysokoškoláčka Diána Bácsfiová, ktorá stojí na čele organizácie. "O niekoľko rokov, keď nás bude viac, chceme založiť politickú stranu pod názvom Hungaristická strana. Priznávam však, že je len malá pravdepodobnosť, že nás pod týmto názvom zaregistrujú. Ak našu registráciu štátne orgány zamietnu, budeme pôsobiť v ilegalite," povedala Bácsfiová.
Skupine podobného zamerania sa pod názvom Krv a svedomie podarilo zaregistrovať ako kultúrne spoločenstvo. Prokuratúra už požiadala o zrušenie registrácie tejto organizácie, členovia ktorej neskrývajú svoje neonacistické názory.
Proti aktivitám podobných skupín v Maďarsku protestoval aj Celoštátny zväz židov. "Je to politická provokácia," píše sa vo vyhlásení tejto organizácie. Historik László Karsai, ktorý sa zaoberá predovšetkým obdobím holocaustu, priznáva, že symbol na plagátoch Skupiny maďarskej budúcnosti je na 99 percent totožný so symbolom maďarských fašistov. "Domnievam sa však, že podobné skupiny nie sú hrozbou, pretože majú minimálnu podporu v spoločnosti. V Maďarsku nie je hospodárska kríza, nie sú tu milióny nezamestnaných, čo je vždy podhubím na vznik masovejších extrémistických skupín," hovorí.
Redaktor denníka Magyar Hírlap sa pokúsil naoko vstúpiť do tejto skupiny a zatelefonoval im. Na otázku, či nie je prekážkou členstva jeho vyšší vek, dostal odpoveď, že skupina chce prebudiť všetky generácie Maďarov. Redaktor sa vzápätí opýtal na ciele skupiny. "Sme žiakmi brata Szálasiho. Stretávame sa každý utorok. Ľahko nás spoznáte. Nosíme zelené košele a na rukách máme pásky so šípovým krížom," pozýval redaktora na stretnutie členov skupiny. Rozlúčil sa s pozdravom "Nech žije Szálasi" (maďarská obdoba pozdravu Heil Hitler).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:26