StoryEditor

Varuje mladých, jej odkaz videli milióny ľudí. Rozhodne o rakúskom prezidentovi dôchodkyňa?

30.11.2016, 11:58
Autor:
ertert
Protiutečenecké postoje Hoferovej strany jej pripomínajú hrôzy, aké páchali nacisti pred a počas 2. svetovej vojny.

Osemdesiatdeväťročná Gertrude prežila holokaust a teraz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook apeluje na Rakúšanov, aby v nedeľných prezidentských voľbách nehlasovali za kandidáta Slobodnej strany Norberta Hofera. Súčasné nenávistné nálady v spoločnosti prirovnáva k útokom na Židov v tridsiatych rokoch.

​Takmer päťminútový klip zverejnil na svojom profile na Facebooku vyzývateľ Hofera v prezidentských voľbách Alexander Van der Bellen, kde ho videli vyše tri milióny ľudí a ďalšie státisíce na iných platformách, píše server International Business Times. Osemdesiatdeväťročná žena sa predstavila ako Gertrude. Zažila si hrôzy holokaustu.

Scenár sa môže zopakovať

Protiutečenecké postoje Hoferovej strany jej pripomínajú hrôzy, aké páchali nacisti pred a počas 2. svetovej vojny. "Je to ponižovanie a démonizovanie druhých. To ma znepokojuje najviac," rozpráva vo videu. Na Rakúšanov apeluje, aby volili Van der Bellena.

"Už sme tento scenár raz videli. Muži a ženy vo Viedni postávali na uliciach a smiali sa Židom. Presne toto sa snažia teraz znovu priniesť do spoločnosti," vysvetľuje. Prekáža jej, že Slobodná strana nerešpektuje všetkých ľudí. V spoločnosti sa snaží vzbudzovať len to najhoršie.

Najviac ju rozohnil výrok lídra strany Heinza-Christiana Stracheho. Ten v októbri tohto roku ostro vystúpil proti ústretovej prisťahovaleckej politike, píše BBC. Utečeneckú krízu označil za "nekontrolovaný príliv migrantských votrelcov, ktorým je cudzia rakúska kultúra a snažia sa len využiť sociálny systém". Dodal, že v boji proti týmto votrelcom nie je vylúčená ani občianska vojna.

"Prešiel mi mráz po chrbte. Pomyslela som si, že niečo také by človek nikdy nemal zmieňovať a ani o tom premýšľať," vysvetlila. Dodala, že nedeľné voľby pre ňu budú zrejme posledné. "Už mi nezostáva veľa času. Mladí ľudia však majú pred sebou celý život. Musia sa o seba postarať a zaistiť si dobrú budúcnosť," myslí si.

Preživší z Osvienčimu

Gertrude spolu s rodinou deportovali do Osvienčimu, keď mala 16 rokov. Ako jediná z rodiny hrôzy tohto najhoršieho koncentračného a vyhladzovacieho tábora prežila. V Osvienčime zomrelo podľa odhadov asi 1,1 milióna ľudí.

V Rakúsku sa bude v nedeľu opakovať druhé kolo prezidentských volieb. Už v máji zvíťazil s tesným náskokom asi 30 tisíc hlasov Van der Bellen. Slobodná strana však výsledok volieb napadla na ústavnom súde, ktorý jej dal za pravdu. Podľa sudcov došlo počas sčítania hlasov k nezrovnalostiam, a to predovšetkým v súvislosti s korešpondenčným hlasovaním.

Pôvodne sa malo druhé kolo volieb opakovať na začiatku októbra, kvôli chybným volebným obálkam však ministerstvo hlasovanie odložilo na 4. decembra. V súčasnosti sú prieskumy verejnej mienky tesné. Víťazstvo tak môže pripadnúť ktorémukoľvek z kandidátov. Muža, ktorý bude najbližších šesť rokov hlavou Rakúska, môže vyberať 6,4 milióna voličov starších ako 16 rokov.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 03 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií 04 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 05 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:22