poľsko demonštráciaReuters
StoryEditor

Poľsko obmedzilo právo na demonštrácie, prednosť majú akcie úradov a cirkvi

03.12.2016, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Úpravu zákona odsúdila opozícia, ochrancovia ľudských práv a komisár Rady Európy pre ľudské práva.

Poľský parlament ovládaný konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) v piatok schválil zmeny zákona o verejných zhromaždeniach, ktoré výrazne obmedzujú organizovanie demonštrácií. Upravený zákon zvýhodňuje podujatia organizované úradmi a cirkvou na úkor iniciatív občanov, konštatujú médiá. Legislatívny krok vyvolal vlnu kritiky.

Úpravu zákona odsúdila opozícia a ochrancovia ľudských práv a znepokojenie nad ňou vyjadril aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. Podľa kritikov zmeny obmedzujú základné ľudské práva. "Ide o pokus zavrieť ústa Poľkám a Poliakom, ktorí nie sú spokojní s vládou," citoval denník Gazeta Wyborcza hovorcu menšej mimoparlamentnej strany Razem Dorotu Okovovú.

Podľa doterajšej právnej úpravy mali prednosť organizátori, ktorí oznámili konanie akcie na danom mieste ako prví. Podľa zmeneného zákona môžu úrady akékoľvek zhromaždenie zakázať, ak štátne orgány alebo katolícka cirkev budú chcieť na rovnakom mieste a v rovnakej dobe usporiadať svoje akcie.

Normatívny akt tiež zavádza pojem "periodické zhromaždenie", čo sú manifestácie konané na rovnakom mieste a v rovnaký deň najmenej štyri roky po sebe alebo tri roky po sebe, ak sú organizované v deň štátneho sviatku. Aj tieto udalosti budú mať prednosť pred politickými a občianskymi iniciatívami.

Poľský ombudsman Adam Bodnar pred schválením uvedených zmien zákona varoval už v utorok. Podľa neho budú v rozpore s ústavou aj s normami medzinárodného práva, ktoré upravujú slobodu zhromažďovania.

Krok PiS sa nepáči ani komisárovi Muižnieksovi. "Tieto zmeny povedú k zbytočnému a neprimeranému obmedzeniu práva veľkej časti obyvateľstva užívať svoje právo slobodného zhromažďovania, čo bude v rozpore s článkom 11 Európskeho dohovoru o ľudských právach," vyhlásil podľa agentúry AFP.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:02