gambia hlasovanie voľbyReuters
StoryEditor

"Dobyvateľ riek" chcel Gambii vládnúť miliardu rokov. O jeho osude rozhodli guľôčky

03.12.2016, 14:36
Autor:
tehteh
Gambia je piatym najväčším zdrojom utečencov z afrického kontinentu. Teraz sa to môže zmeniť.

Jeden z najdlhšie vládnucich afrických vodcov, autoritársky prezident železnej ruky Yahya Jammeh, prehral po viac ako dvadsiatich rokoch gambijské prezidentské voľby. Novou hlavou západoafrickej krajiny sa stane Adama Barrow, ktorý má už v pláne niekoľko zahraničnopolitických krokov.

Práve Barrow zlomil vládu vodcu, ktorý prisahal, že "keď si to boh dopraje, bude vládnuť miliardu rokov." Rozdiel od predošlých volieb bol v tom, že všetky opozičné skupiny sa zjednotili za Barrowom, čo mu poskytlo základnú podporu k porazeniu Jammeha, napísal denník The Washingon Post.

Yahya Jammeh sa dostal k moci pučom v roku 1994. znovuzvolený bol o dva roky neskôr a potom ešte trikrát za sebou. Bol jedným z najviac nepredvídateľných svetových vodcov. Vyhlásil, že našiel liek na AIDS, ktorý sa skladal z gambijských byliniek. Dal sám sebe donkichotský titul "Dobyvateľ riek". Jeho tvár visela na billboardoch po celej krajine. Ľudia o ňom hovorili šeptom, zo strachu, že niekto z vládnych civilných vyzvědačov by mohol počúvať.

Tento rok odišiel z Medzinárodného trestného súdu v Haagu, ktorý jeho minister informácií nazval "Medzinárodný kaukazský súd," čím naznačil, že sa ide o západnú inštitúciu zaujatú proti Afričanom. Nechával po dobu svojej vlády väzniť opozičných politikov ako opatrenie na udržanie moci. Tvrdo tiež potláčal práva LGBT komunity.

Barrow povedal BBC, že bývalý prezident stále ešte musí urobiť verejný prejav, ale že mu už zagratuloval a prijal porážku. "Som naozaj nesmierne šťastný, že sme vyhrali. Od tejto chvíle máme skutočnú nádej," povedal pre BBC. Tiež ale dodal, že rozdiel vo výsledkoch oboch kandidátov bude väčší.

"Je unikum, že niekto, kto vládol tak dlho, priznal svoju porážku," povedal Alie Momar Njie, šéf gambijskej volebnej komisie, pre The Washington Post. "Gambijčania boli unavení diktátorským Jammehom - unavení z hlbokej chudoby, unavení z pozície vyvrheľov v tomto africkom regióne," povedal Jeffrey Smith, zakladateľ neziskovej organizácie Vanguard Africa pracujúcej s opozíciou. "Tieto voľby sú varovným výstrelom pre ďalšie pevne zakotvené, represívne vlády v Afrike," dodal.

Napriek svojej veľkosti je Gambia krajinou, z ktorej kvôli veľkej chudobe a represívnemu režimu, utieklo viac ľudí ako z takmer akejkoľvek inej africkej krajiny. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) priplávalo na pobrežie Talianska za rok 2016 (údaje sú datované k októbru tohto roku) do 10 000 Gambijčanov, čo z Gambie robí piaty najväčší zdroj utečencov z afrického kontinentu.

Adama Barrow che zvrátiť množstvo domácich a zahraničnopolitických krokov. V prvom rade má v pláne zrušiť rozhodnutie predošlého prezidenta o tom, že Gambia je islamskou republikou, zruší plánovaný odchod z Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) a plánuje požiadať o opätovné zaradenie Gambie do britského spoločenstva Commonwealthu.

Adama Barrow získal 263 515 hlasov (45,5 percent) a Jammeh 212 099 hlasov (36,7 percent). Vo voľbách sa nepoužívali klasické volebné lístky. Volilo sa guľôčkami, ktoré sa vhadzovali do rôzne sfarbených urien.

Dvojmiliónovej Gambii trvalo len pár minút po vyhlásení výsledkov, než roztancovala ulice a začala oslavovať zvolenie Barrowa. Ľudia v hlavnom meste Banjul začali strhávať plagáty s Jammehom. Ulicami znelo: "Sme slobodní! Už nebudeme otrokmi nikoho!" napísal zahraničný spravodajca BBC.

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:50