donald trump Cchaj Jing-wenReuters
StoryEditor

"Má nulové diplomatické skúsenosti." Čína reaguje na Trumpov telefonát s taiwanskou prezidentkou

05.12.2016, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Reakcie čínskej oficiálnej tlače na Trumpove slová boli relatívne umiernené a denníky zvaľovali vinu prevažne na taiwanskú stranu.

Víkendový telefonický rozhovor budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen nesvedčia o ničom inom ako o neskúsenosti Trumpa a jeho tímu v oblasti zahraničnej politiky.

Napísal to dnes čínsky denník China Daily v reakcii na prvý kontakt tohto druhu medzi Spojenými štátmi a Taiwanom od roku 1979, kedy USA prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s touto krajinou. Čínske médiá sa dnes snažia Trumpa skôr ospravedlňovať a vyzývajú k potrestaniu Taiwanu.

​Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Ostatné krajiny Peking nabáda, aby nerokovali s taiwanskými predstaviteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Čínske ministerstvo zahraničia proti Trumpovmu piatkovému telefonátu s hlavou Taiwanu ostro protestovalo. Vyzvalo Spojené štáty, aby sa držali politiky jednej Číny a obozretne, kvôli riziku narušenia čínsko-amerických vzťahov, zaobchádzali s taiwanskou otázkou.

Trump svoj telefonát na twitteri v sérii komentárov obhajoval a vo svojich nedeľňajších tweetoch pritom Čínu ostro kritizoval, predovšetkým za jej menovú politiku a rozpínavosť v oblasti Juhočínskeho mora. "Pýtala sa nás snáď Čína, či je v poriadku devalvovať svoju menu (čo znižuje konkurencieschopnosť našich firiem), má vyberať na naše výrobky dovážané do Číny vysoké clá či stavať obrie vojenské komplexy uprostred Juhočínskeho mora? Myslím že nie!" napísal Trump okrem iného.

Reakcia čínskej oficiálnej tlače na Trumpove slová boli však relatívne umiernené a denníky zvaľovali vinu prevažne na taiwanskú stranu.

"Tento krok bol daný (Trumpovým) nedostatočným pochopením citlivých otázok čínsko-amerických vzťahov a vzťahov cez Taiwanský prieliv," podotkol čínsky denník písaný v angličtine China Daily.

"Bola by chyba, keby Cchaj a jej strana prikladali tomuto telefonátu prílišný význam. Jej snahy sa nakoniec obrátia proti nej," uviedol ďalej denník.

"Trump možno robí tento rozruch preto, že sa snaží získať isté výhody ... Mali by sme vyslať Trumpovi odkaz potrestaním taiwanskej vlády, napríklad posilnením vojenských pozícií zameraných proti ostrovu," uviedol v dnešnom úvodníku čínsky denník The Global Times.

"(Trump) má nulové diplomatické skúsenosti a neuvedomuje si, aké by mohlo mať otrasenie čínsko-amerických vzťahov následky," napísal ďalej denník. "Je isté, že Trump nechce zúčtovať s Čínou, nič také ani nesľuboval svojim voličom. Ide len o sondovanie terénu," dodal denník The Global Times.

01 - Modified: 2024-05-08 20:08:15 - Feat.: - Title: Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska 02 - Modified: 2024-05-08 13:20:00 - Feat.: - Title: Si Ťin-pching: Dohoda o voľnom obchode so Srbskom začne platiť začiatkom júla 03 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 04 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 05 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Novodobý fenomén mingles: Viete si takýto typ vzťahu predstaviť, alebo to nie je nič pre vás?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 01:50