StoryEditor

USA by boli s Gorom bezpečnejšie

15.08.2003, 00:00
Autor:
AFPAFPSITASITA

Spojené štáty by teraz boli bezpečnejšie a obľúbenejšie v zahraničí, keby v prezidentských voľbách v roku 2000 namiesto Georgea W. Busha zvíťazil Al Gore. Uviedla to bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová, ktorá vo funkcii šéfky diplomacie pôsobila počas vlády Billa Clintona. Ako ďalej povedala, Bushova administratíva zbytočne vyprovokovala mnohých spojencov USA vstupom do vojny s Irakom napriek tvrdej opozícii v Európe a moslimskom svete.
Ignorovaním alebo trivializovaním ich obáv, Bush podľa Albrightovej premárnil medzinárodné sympatie a dôveru voči Spojeným štátom po teroristických útokoch 11. septembra 2001. V komentári zverejnenom v najnovšom vydaní odborného časopisu Foreign Affairs, Albrightová tiež obvinila Bushovu administratívu z hrubých chýb v invázii Iraku predtým, ako situácia v Afganistane bola skutočne stabilizovaná. "Som naďalej presvedčená, že keby sa prezidentom stal Al Gore a boli by septembrové útoky, Spojené štáty a NATO by išli do vojny v Afganistane spoločne, rozmiestnili by sily v celej krajine a boli by pri jej obnove," napísala.
Aj keď uviedla, že chápe nutnosť zakročiť proti irackému lídrovi Saddámovi Husajnovi za jeho opakované porušovanie rezolúcií OSN, zdôraznila, že hrozba zo strany Bagdadu nebola bezprostredná alebo krajná, ako to tvrdil Bush. Podľa jej slov by Gore konal primeranejšie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 17:03