wahábizmusReuters
StoryEditor

Bosna sa stáva centrom islamského extrémizmu. Za výdatnej pomoci petromonarchií

06.12.2016, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Bosna a Hercegovina je krajina, v ktorej radikálny islam wahhábsko-salafistickej ideológie rýchlo rastie.

Bosna a Hercegovina sa stáva hlavným centrom pre islamských extrémistov, mení sa aj kultúrny vzhľad Sarajeva a jeho okolia. Napísal to záhrebský denník Večernji list, s odvolaním sa na informácie bosnianskeho Štátneho úradu pre vyšetrovanie a ochranu (SIPA). Sarajevo a jeho okolie sa v poslednej dobe stali zaujímavým trhom s nehnuteľnosťami, pretože tam pozemky skupujú šejkovia.

Bosnianskohercegovinská tajná služba SIPA vo svojej dramatickej správe potvrdila to, na čo už poukazovala chorvátska bezpečnostná služba SOA: že kvôli stále zložitejším bezpečnostným podmienkam v okolitom prostredí (Chorvátska) je situácia znepokojujúca, najmä v BaH, a preto je terorizmus rizikom aj pre Chorvátsko.

Alarmujúca situácia

Bosna je krajina, v ktorej radikálny islam wahhábsko-salafistickej ideológie, ktorý vyznávajú najkrvilačnejšie teroristické organizácie ako Islamský štát (IS) a Al-Kájda, rýchlo rastie. Z krajiny odišlo viac ako 300 Bosniakov bojovať do Iraku a Sýrie na strane teroristov.

Západné spravodajské služby už dlhšiu dobu upozorňujú na šírenie radikálneho islamu v BaH a žiadajú od bosnianskych politikov, aby niečo rýchlo podnikli k vykoreneniu tohto nebezpečného javu. Na ten istý problém upozornila vo svojej tohtoročnej správe aj SOA.

Ako veľmi je situácia v Bosne a Hercegovine alarmujúca, sú si vedomí aj ľudia v SIPA. Preto to tiež zdôraznili vo svojej správe nazvanej "Ohnisko wahhábsko-salafistickej prítomnosti v BaH".

Podľa tejto správy "je náboženský extrémizmus wahhábsko-salafistického pôvodu v BaH inštitucionálne prítomný, a to vo vnútri aj mimo Islamského spoločenstva, ktoré ďalej udržiava finančné vzťahy s Arabmi a mlčí o všetkým wahhábsko-salafistických aktivitách. Toto mlčanie a ustupovanie Islamského spoločenstva napomáha inštitucionalizácii a zakoreneniu salafizmu v spoločnosti aj v samotnom Islamskom spoločenstve. Niektorí jeho členovia aj predstavitelia sa aktívne podieľajú na podpore salafistického hnutia, ako aj na uspokojovaní záujmov niektorých arabských štátov, ako sú Saudská Arábia, Katar a Kuvajt."

Nebezpečný wahhábizmus

Ako jedno z ohnísk pôsobenia wahhábistov v Sarajeve správa zmieňuje mešitu kráľa Fahda, ktorej imám Nezim Halilović je považovaný za neoficiálneho wahhábskeho emira. Mimoriadne závažné je to, že Halilović je napriek svojej radikálnej ideológii stále členom bosnianskeho Islamského spoločenstva.

Mešita kráľa Fahda by mala spadať pod právomoc Islamského spoločenstva, ale v skutočnosti to tak nie je. Podľa SIPA ju priamo riadi Saudská Arábia ako súčasť kultúrneho centra. Mnohí ju oprávnene považujú za stredisko šírenie wahhábizmu v Sarajeve a najvýznamnejšie verejné zhromaždisko stúpencov wahhábskej ideológie.

Zaujímavé je, že správa upozorňuje aj na hotel Terme Ilidža ako na miesto, kam v posledných rokoch prichádzajú na rehabilitáciu zranení z Líbye. Podľa SIPA podzemie IS týmto spôsobom, a s pomocou niektorých líbyjských diplomatov, premiestňuje svojich členov do Bosny.

Toto všetko sa deje pred očami miestnych politických činiteľov, s tichým a nielen tichým súhlasom. Bakir Izetbegovič (bosniansky člen kolektívnej hlavy štátu BaH) niekoľkokrát žiadal pre Hamiša, spojku IS s Al-Kajdou, diplomatický štatút a bosnianske občianstvo.

Náborové centrum extrémizmu

Wahhábisti sú vo veľkom počte prítomní v jednotlivých mešitách na sarajevských predmestiach, ako je Ilidža, Nedžarići, Alipašino polje a podobne. Ich významní prednášajúci sú tiež veľmi aktívni medzi študentmi.

V správe SIPA sa tiež uvádza, že "v poslednej dobe je obzvlášť zaujímavý trh s nehnuteľnosťami, respektíve nákup pozemkov v okolí Sarajeva a ich následné predávanie šejkom zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kataru a Kuvajtu. Realitnou a stavebnou podnikateľskou činnosťou, zameranou na stavby domov a turistických komplexov v okolí Sarajeva, sa pritom zaoberajú hlavne vyznávači a priaznivci wahhábizmu."

SIPA najviac znepokojuje to, že "miestni právnici, notári a jednotliví mestskí úradníci prejavujú tomuto učeniu stále viac úcty a aktívne sa podieľajú na zmene kultúrneho obrazu Sarajeva a okolia".

"Tieto ekonomické aktivity, výstavba osád a šírenie siete vplyvu v miestnej správe by vzhľadom k mimoriadnej mediálnej sile mohli z dlhodobého hľadiska prispieť k premene BaH na hlavné tranzitné, ale aj náborové centrum extrémizmu," upozorňuje tiež správa bosnianskej tajnej služby.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 03 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií 04 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby 05 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:20