trump vlajkaReuters
StoryEditor

Trump čelí kritike pre možnú ruskú pomoc v kampani. Vyšetrovať to chcú už aj republikáni

11.12.2016, 21:17
Autor:
ČTKČTK
Demokratickí aj republikánski politici hovoria o nutnosti nechať celý prípad vyšetriť Kongresom.

Budúci americký prezident Donald Trump vyvolal dnes vlnu kritických reakcií, keď opakovane odmietol informácie Ústrednej spravodajskej služby (CIA), podľa ktorej ruskí hackeri ovplyvnili prezidentskú kampaň v jeho prospech.

Trump zároveň čelí tlaku aj kvôli ruským väzbám šéfa spoločnosti Exxon Mobil Rexa Tillersona, ktorý je podľa médií favoritom na post jeho ministra zahraničia.

Americké spravodajské služby podľa zdrojov amerických médií dospeli k záveru, že s postupom kampane tohtoročných prezidentských volieb venovali ruskí vládni predstavitelia zvýšenú pozornosť snahe pomôcť Trumpovi zvíťaziť. Dokazuje to podľa nich fakt, že ruskí hackeri sa dostali k dátam oboch politických strán, ale na verejnosť pustili len informácie o demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej.

Trump dnes v rozhovore v televízii Fox News označil takéto správy za "smiešne" a uviedol, že za nimi stoja demokrati. Zároveň odmietol dostávať každodenné informácie, ktoré spravodajské služby poskytujú všetkým úradujúcim aj novozvoleným americkým prezidentom. "Nepotrebujem, aby mi najbližších osem rokov hovorili každý deň rovnaké veci rovnakými slovami," povedal Trump a dodal, že dôležité správy od bezpečnostných zložiek dostane, keď ich bude potrebovať.

Úlohu Ruska v Trumpovom zvolení však chcú preveriť nielen demokrati, ktorých zákonodarcovia o tom hovorili už v sobotu, ale aj rastúci počet republikánov. Predseda senátneho bezpečnostného výboru John McCain dnes uviedol, že na čele vyšetrovania prípadu by mal stáť Trumpov kritik, ďalší republikánsky senátor Lindsay Graham.

McCain, ktorý v kampani kritizoval Trumpove ústretové slová na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, tiež prisľúbil vyšetriť Tillersonove údajné obchodné väzby na šéfa Kremľa. "Možno sú striktne obchodné a majú súvislosť len s jeho rolou v ropnom priemysle. V poriadku. (Ale) my ho vypočujeme," povedal McCain na adresu šéfa ropného gigantu Exxon Mobil, ktorého vzťahy s Moskvou senátori preveria počas prípadného schvaľovania do funkcie ministra.

Trump označil Tillersonove kontakty v Rusku za výhodu pre funkciu šéfa diplomacie. "Je to veľká výhoda, keď pozná veľa dôležitých hráčov. A pozná ich dobre. Robí v Rusku ohromné ​​obchody," dodal Trump. Meno ministerského kandidáta hodlá oznámiť budúci týždeň.

01 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 02 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 03 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 04 - Modified: 2024-04-23 13:29:43 - Feat.: - Title: Výsledok úspešnej práce. Najväčšia ruská banka Sberbank vyplatí za minulý rok rekordnú dividendu 05 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:17