StoryEditor

Betlehem opäť v rukách Palestínčanov

03.07.2003, 00:00

Izrael včera opustil mesto Betlehem na západnom brehu Jordánu a odovzdal ho späť pod palestínsku správu. Židovský štát tak urobil na základe bezpečnostného paktu sponzorovaného Spojenými štátmi, informovali o tom izraelské bezpečnostné zdroje. Na hlavnom námestí mesta, ktoré kresťania na celom svete považujú za rodisko Ježiša Krista, sa pri tejto príležitosti opäť rozozvučali zvony. Betlehem bol minulý rok svedkom ťažkých bojov, keď sa začala neobmedzená izraelská okupácia mesta. Vojaci židovského štátu však ešte stále kontrolujú vjazdy a výjazdy do mesta, takže stiahnutie bolo skôr symbolické gesto. Podľa dohody teraz musí palestínska polícia tvrdo zakročiť proti militantom, ktorí by sa pokúsili zaútočiť na Izraelčanov. Ak by sa tak nestalo, Izrael okupáciu mesta obnoví. V pondelok dokončil Izrael sťahovanie zo severného pásma Gazy a znovu otvoril diaľnicu pre palestínske vozidlá, prvýkrát od vypuknutia palestínskeho povstania v roku 2000.
Nový predseda Rady EÚ Silvio Berlusconi medzitým vyhlásil, že bude presadzovať, aby sa na Sicílii uskutočnila veľká konferencia o Blízkom východe. "Naše predsedníctvo EÚ bude v spolupráci s Ruskou federáciou a OSN pracovať na podporovaní cestovnej mapy (izrealsko-palestínsky mierový plán), aby sme mohli vypracovať harmonogram a nakoniec zorganizovať medzinárodnú mierovú konferenciu," vyhlásil Berlusconi pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Európska únia je spolu s USA, Ruskom a OSN súčasťou tzv. kvarteta, ktoré prišlo s iniciatívou cestovnej mapy predpokladajúcej vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu na západnom brehu Jordánu a v Gaze do roku 2005.
USA včera oznámili, že poskytnú Palestínčanom pomoc vo výške 30 miliónov amerických dolárov. Financie majú slúžiť na opravu infraštruktúry ťažko poškodenej pokračujúcimi izraelskými vpádmi. Jeffrey Feltman, generálny konzul v arabskom východnom Jeruzaleme vyhlásil, že pomoc ide "ruka v ruke s ambicióznou reformnou agendou Palestínskej samosprávy". Riaditeľ Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj Larry Grabber špecifikoval, že milióny sú určené na opravu ciest či rozvodov vody. Malé množstvo financií je určených aj pre súkromné palestínske podniky, ktorých izraelské vojenské operácie doslova zruinovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:30