Reuters
StoryEditor

Obama vzniesol vážne obvinenia: Trump pozval Rusov, aby sa nabúrali do účtu Clintonovej

13.12.2016, 15:25
Dosluhujúci prezident vo svojom rozhovore reagoval na obvinenia CIA o ruskom ovplyvňovaní volieb.

Prvýkrát od novembrových volieb sa v pondelok americký prezident Barack Obama objavil v interview na televíznych obrazovkách. V relácii The Daily Show hovoril o ruskom vplyve na voľby a dôležitosti bezpečnostných brífingov. Reagoval na vyhlásenie CIA o ruskom nabúraní predvolebnej kampane. Podporu vyšetrovania CIA vyjadrili okrem iného aj poprední republikánski politici z oboch komôr Kongresu.

Obama povedal, že zapojenie Rusov do predvolebných hackerských útokov nie je veľkým prekvapením. Skutočnou otázkou podľa neho ale je, že "skôr rutinné" nabúranie e-mailov získalo viac pozornosti než skutočné politické problémy.

Obama varoval Trumpa

"Keď niekto nabúral Demokratickú stranu, ihneď sme naše spravodajské služby poverili, aby zistili, čo sa skutočne stalo," povedal Obama. Dodal, že ešte v októbri došli všetky spravodajské služby ku konsenzu, že hackeri, ktorí zverejnili materiály demokratov, sú napojení na ruských špiónov. "To sa stalo mesiac pred voľbami a nebolo to žiadne tajomstvo," povedala hlava štátu.

Dosluhujúci prezident pripomenul, ako jeho nástupca Donald Trump "pozval" Rusov, aby sa nabúrali do účtu svojej protikandidátky Hillary Clintonovej. Opísal tiež podľa neho zrejmé spojenie medzi Trumpovým tímom a ruskými hackermi.

"Bolo veľmi jasne vidieť vzťahy medzi členmi tímu zvoleného prezidenta a Rusmi a ich vzájomné porozumenie v mnohých konkrétnych ohľadoch," vysvetlil Obama svoj pohľad na vec.

Snahy ovplyvňovať voľby v USA podľa prezidenta siahajú ešte do doby studenej vojny. Nabúranie e-mailových schránok ale podľa neho nepatrí k najelegantnejším spôsobom špionáže a propagandy.

Obama ešte varoval svojho nástupcu, aby zvážil svoje odmietanie bezpečnostných brífingov. "Zradné je, že prezident môže niečo hovoriť a pritom robiť niečo iné. Aby sa tomu v komplikovanom svete vyhol, musí mať k dispozícii tie najlepšie informácie a nezáleží, ako je šikovným človekom," odkázal na diaľku Trumpovi.

Dosluhujúci prezident vo svojom rozhovore reagoval na obvinenia CIA o ruskom ovplyvňovaní volieb. Už skôr Obama povedal, že chce vidieť výsledok vyšetrovania spravodajskej služby pred svojím koncom v prezidentskej funkcii.

Ako pred inváziou do Iraku

Trumpov tím CIA napadol s tým, že ich zistenia nie sú vierohodné. Pripomenul, ako pred inváziou do Iraku obviňovali zamestnanci CIA Husajnov režim z držania zbraní hromadného ničenia, ktoré sa nikdy nepotvrdilo. "Ak by sme voľby nevyhrali a zahrali kartu o ovplyvnení volieb ruskými hackermi, všetci by sa nám vysmiali, že je to len konšpiračná teória," napísal na svoj twitterový účet nastupujúci prezident.

Opačne sa ale k problematike postavili dvaja z najvyššie postavených republikánskych politikov v Kongrese. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell povedal, že má "najvyššiu dôveru" v spravodajské služby. Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan ich pochválil za "usilovnú prácu" v ochrane pred kyberútokmi cudzích vlád.

"Akékoľvek cudzie narušenie našej kybernetickej bezpečnosti je znepokojujúce a tvrdo ho odsudzujem," povedal podľa agentúry Bloomberg McConnell a prednostne pochválil CIA. Dodal, že zistenia CIA ohľadom ruského napojenia na predvolebné útoky berie veľmi vážne.

"Potenciálne intervencie Ruska sú obzvlášť problematické, pretože pod prezidentom Putinom je Rusko agresorom konštantne podkopávajúcim americké záujmy," nechal sa počuť Ryan.

Správu o vyšetrovaní CIA si vyžiadalo aj desať voliteľov pred tým, než by malo dôjsť k oficiálnemu odovzdaniu ich hlasov. Deväť z nich však je zo štátov, v ktorých získala väčšinu Clintonová.

Aj keby bola ich požiadavka vypočutá, čo sa podľa expertov nedá úplne predpokladať, nedá sa očakávať, že by to na výsledku volieb niečo zmenilo. A to aj napriek tomu, že sa podľa demokratickej voliteľky z Kalifornie Christine Pelosiovej, ktorá túto iniciatívu začala, k výzve pripoja aj ďalší volitelia.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:47