pápež františekReuters
StoryEditor

Pápež František sa dostal do sporu s Maltézskymi rytiermi. Zrejme kvôli kondómom

24.12.2016, 12:30
Autor:
ČTKČTK

Pápež František sa dostal do sporu s Rádom maltézskych rytierov kvôli odvolaniu ich veľkokancelára. Toho vedenie rádu odvolalo zrejme kvôli rozdávaniu prezervatívov v rozvojových krajinách. Pápež urobil podľa agentúry AP neobvyklý krok, keď tento týždeň menoval komisiu, aby vyšetrila odvolanie Albrechta von Boeselagera. Rád teraz pápežovi odkázal, že zriadenie komisie považuje za neprijateľné.

"Odvolanie veľkokancelára je vnútornou záležitosťou Suverénneho rádu maltézskych rytierov, a teda spadá výhradne do kompetencie Rádu," komentovali pápežov krok podľa agentúry AP Maltézski rytieri. Tí síce prisahajú vernosť pápežovi, ale rád má svoju autonómiu. Podľa medzinárodného práva je rád suverénnym neštátnym subjektom bez vlastného územia.

Nemec von Boeselager v ráde zastával od roku 2014 funkciu veľkokancelára, ktorá zodpovedá zhruba ministrovi zahraničia a vnútra. Odvolaný bol začiatkom decembra.

Podľa denníka Il Messaggero stála za odvolaním nespokojnosť vedenia rádu s tým, že von Boeselager privierala oči nad rozdávaním prezervatívov v rozvojových krajinách. Podľa AP išlo konkrétne o program v Barme, kde pracovníci rádu pomáhali prostitútkam, aby sa nenakazili vírusom HIV.

Rád maltézskych rytierov, ktorý ako kresťanský rád uznal pápež Paschalis II. v roku 1113, sa venuje predovšetkým charite a humanitárnym aktivitám. Po celom svete má záchranné jednotky aj nemocnice, špeciálne centrá pre výskum rakoviny či lepry a okrem iného tiež pomáha šíriť osvetu v boji proti AIDS.

Katolícka cirkev nedovoľuje používanie antikoncepcie, vrátane prezervatívov, a za najlepší prostriedok proti šíreniu AIDS označuje zdržanlivosť či monogamiu. Pápež František ale zaujíma k antikoncepcii zmierlivejší postoj, podľa neho je v určitých prípadoch, ako je zníženie rizika nákazy, užitie prezervatívov ospravedlniteľné.

Rád maltézskych rytierov vznikol už v roku 1048 v Jeruzaleme ako nemocničné bratstvo. Bol jedným z najväčších a najmocnejších kresťanských rytierskych rádov stredoveku. Svoj názov dostal podľa ostrova Malta, ktorý v roku 1530 získal od cisára Svätej ríše rímskej a od pápeža ako léno. V roku 1798 ich z Malty vyhnal Napoleon Bonaparte.

Teraz má rád dve malé exteritoriálne územia - sídlo v Ríme a pevnosť St. Angelo na Malte. Vydáva vlastné mince a poštové známky. Má diplomatické zastúpenie vo viac ako stovke krajín, vrátane Slovenska, a v OSN má pozorovateľský štatút.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:42