Pred obchodným domom v Číne stojí socha, ktorá je podľa lokálnych médií podobizňou Donalda Trumpa. Ten preberie úrad prezidenta v januári.Reuters
StoryEditor

O udalosti tento rok nebude núdza. Svet čakajú voľby i mocenské hry

01.01.2017, 23:00
O geopolitické udalosti nebude núdza ani v roku 2017. Tie rozhodnú o budúcej podobe Európskej únie i sveta.

Nielen uplynulý, ale aj budúci rok sa ponesie v znamení významných politických udalostí. Nebude chýbať inaugurácia Donalda Trumpa hneď v januári, no ani dôležité voľby vo Francúzsku a Nemecku, ktoré môžu zmeniť charakter európskej politiky. HN vám prinášajú prehľad tých najdôležitejších udalostí, ktoré nás v roku 2017 neminú.

20. január
Donald Trump sa stane americkým prezidentom
Voľby, ktoré sa v Spojených štátoch uskutočnili v novembri, budú mať svoju dohru hneď začiatkom roka. V piatok 20. januára sa totiž oficiálne ujme úradu prezidenta a zasadne po Barackovi Obamovi do Bieleho domu. Tento moment sa určite dostane pod drobnohľad svetových médií. Najmä kvôli Trumpovým kontroverzným výrokom počas volebnej kampane. Triasť sa určite bude jeho južný sused, Mexiko, na ktorého hraniciach chce Trump postaviť po celej dĺžke múr, ktorý má zabrániť nelegálnemu prechodu Mexičanov do Spojených štátov. Všetko jedno nebude ani Európskej únii, ku ktorej Trump nemá veľmi vrúcny vzťah a môže prehodnotiť obchodnú dohodu TTIP, ktorá má vzájomný obchod únie a Spojených štátov uľahčiť. Obavy bude mať aj Severoatlantická aliancia, ktorej východní členovia sa obávajú straty bezpečnostných záruk v prípade svojho napadnutia. Avšak až po nastúpení Trumpa do úradu sa ukáže, nakoľko boli jeho predvolebné reči pravdivé a koľko zo sľubov naozaj zrealizuje.

Február až apríl
Veľká Británia začne proces výstupu z Európskej únie
V prvých mesiacoch budúceho roka sa očakáva aj aktivácia Článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorá pojednáva o vystúpení členského štátu z Európskej únie. Odchod zo spoločenstva 28 štátov si Veľká Británia a jej občania vydobyli veľmi tesným rozdielom v referende 23. júna. Aktivácia Článku 50 je však len začiatkom. Odluka Veľkej Británie od zvyšku únie je dlhodobý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov. Navyše nie je jasné, ako bude brexit vyzerať. Britská premiérka Theresa Mayová je za to, aby ostal zachovaný voľný obchod medzi Londýnom a zvyškom únie. Európska únia zas požaduje voľný pohyb osôb na pracovnom trhu. O tom však v Londýne nechcú ani počuť. „Najlepšie by bolo začať s odchodom čím skôr,“ povedala Mayová po poslednom decembrovom summite v Bruseli. Pre to, ako má brexit vyzerať a ako dlho môže trvať, čelí už aj ona sama výraznej kritike.

23. apríl a 7. máj
Francúzsko si bude voliť prezidenta
Jar budúceho roka sa bude v krajine galského kohúta niesť v znamení prezidentských volieb. Súčasnému lídrovi krajiny Francoisovi Hollandovi sa končí mandát a nie je jasné, či bude ďalej kandidovať. Na jeho kreslo v Elyzejskom paláci je však na budúci rok hneď niekoľko horúcich favoritov.
Prvýkrát v dejinách moderného Francúzska na post prezidenta siaha žena. Je ňou Marine Le Penová, dlhoročná líderka krajne pravicového Národného frontu. Tá neustále napáda Brusel a kritizuje ho pre jeho proimigrantskú rétoriku. Zároveň sľubuje, že podľa vzoru Veľkej Británie by sa ako prezidentka usilovala o vystúpenie Francúzska z Európskej únie. Jej náprotivkom sa stal niekdajší premiér a konzervatívec Francois Fillon. Ten je známy nie veľmi kritickými postojmi voči Rusku, je za zákaz buriek na verejnosti a rovnako vystupuje aj proti homosexuálnym partnerstvám. Obaja najsilnejší kandidáti tak ukazujú, že o post prezidenta prebehne vo Francúzsku napínavý súboj.

22. september
Voľby v Nemecku
Jednu z najsilnejších krajín Európskej únie, Nemecko, tiež čakajú dôležité parlamentné voľby. Krajinu dosiaľ vedie kancelárka Angela Merkelová, a to už druhé volebné obdobie. Len prednedávnom potvrdila, že je pripravená sa o tento post uchádzať aj do tretice. „Teraz je to na vás a na nemeckých občanoch, aby mi pomohli,“ vyhlásila Merkelová po novembrovom zjazde jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý ju jednoznačne potvrdil na jej čele.

Na Angelu Merkelovú sa však od vypuknutia migrantskej krízy v roku 2015 zniesla kritika Nemcov. Tí jej vyčítali, že svojím nezodpovedným konaním de facto môže za súčasnú krízu. Napriek tomu má však stále vysoký počet voličov, ktorí jej aj v budúcoročných voľbách budú dôverovať. Jej strana CDU a sesterská CSU majú podľa posledných prieskumov preferencie okolo 35 percent. Druhou stranou sú Sociálni demokrati s 23 percentami.

Rok 2017
Islamský štát sa môže dočkať porážky v Sýrii a Iraku
Islamskému štátu v poslednom čase prihára. Začiatkom decembra sa proti nemu rozbehla ofenzíva nebývalých rozmerov, do ktorej sú popri Rusku a vojskách sýrskeho lídra Baššára Asada zapojené aj západné mocnosti.

Džihádisti doslova strácali pôdu pod nohami už posledné dva roky, no kľúčové bude dobytie sýrskeho mesta Rakka, ktoré je v súčasnosti považované za hlavné mesto Islamského štátu. Prelomom by mohlo byť zapojenie sa Spojených štátov do konfliktu, ktoré by mohli pomôcť vytvoriť koalíciu sýrskych síl – Kurdov i Arabov, ktorá by bola schopná jednak vytlačiť ISIS, ale aj efektívne viesť krajinu po zatlačení džihádistov. Donald Trump sľubuje, že mieni viac bojovať s nástrahami globálneho terorizmu a spolupracovať na tom napríklad aj s Ruskom, ktoré sa v boji proti Islamskému štátu rovnako angažuje.

Jeseň 2017
Kongres čínskej Komunistickej strany
Mocný líder druhej najväčšej ekonomiky sveta Si Ťin-pching je považovaný za najsilnejšieho vodcu krajiny od éry Mao Ce-tunga. A nadchádzajúcu jeseň si svoje postavenie zrejme potvrdí. Na 19. kongrese strany sa jeho moc s najväčšou pravdepodobnosťou upevní a Ťin-pching si udrží post šéfa strany v rukách minimálne do roku 2022. Zhromaždenie rozhodne aj o tom, či si do daného roka udrží prezidentské kreslo napriek tomu, že presiahne stanovený vek odchodu do dôchodku. Vyberať sa budú aj nové mená na najvyššie posty, výber prezidentových favoritov by tak mohol ešte rozšíriť jeho dosah.

Rok 2017
Vzťahy USA a Ruska sa môžu zlepšiť
Nový muž na čele Bieleho domu Donald Trump už predznačil, že sa na rozdiel od svojho predchodcu Baracka Obamu bude snažiť zlepšovať vzťahy s Moskvou. Dokonca sa hovorí, že jeho prvá služobná cesta ako prezidenta povedie práve k Vladimirovi Putinovi. O ruskom lídrovi sa Trump už viackrát vyjadroval v pozitívnom duchu.

Aby toho nebolo málo, za svojho šéfa rezortu diplomacie si vybral Rexa Tillersona. Niekdajšia hlava ropného gigantu Exxon Mobil totiž v Rusku viac rokov pôsobila a rozbehla tam hneď niekoľko projektov, ktoré zastavili až sankcie. Tillerson sa s Putinom osobne pozná, dokonca od neho dostal Rad priateľstva. Zároveň je tiež kritikom sankcií voči Rusku. Dá sa očakávať, že Trump ako prezident v úrade práve tieto sankcie prehodnotí a bude s Ruskom vrúcnejšie spolupracovať.

Iné dôležité udalosti
15. 3. – parlamentné voľby v Holandsku
19. 5. – prezidentské voľby v Iráne
Máj – voľba generálneho tajomníka Svetovej zdravotníckej organizácie
20. 12. – prezidentské voľby v Južnej Kórei
Koniec roku 2017 – parlamentné voľby na Taiwane

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:26