10.02.2003, 23:00

Je potrebné pokračovať v rokovaniach o úprave krajanského zákona. Povedal to včera v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí László Kovács, podľa ktorého v tejto fáze nemá ísť o komunikáciu s verejnosťou, ale treba vnútorne konzultovať s konkrétnymi stranami, a to bez emócií a teatrálnych vyhlásení. (TASR)

Irak by uvítal návštevu pápeža Jána Pavla II. v nádeji, že by pomohla podporiť mier a odvrátiť vojenský útok Spojených štátov. Vyhlásil to včera iracký veľvyslanec vo Vatikáne Amír Alanbárí. (TASR)

Čiernohorská opozícia označila včera za svoje víťazstvo nedeľňajší neúspech opakovaných prezidentských volieb, na ktorých sa -- rovnako ako 22. decembra -- nezúčastnilo požadované minimum 50 percent oprávnených voličov. (TASR)
Irak súhlasil včera s preletmi prieskumných bezpilotných lietadiel typu U-2 nad celým svojím územím. Informoval o tom veľvyslanec Iraku pri OSN Muhammad al-Dúrí. (TASR)

Francúzsko, Rusko a Nemecko chcú posilniť zbrojné inšpekcie v Iraku a vyskúšať všetky možné mierové prostriedky na eliminovanie akýchkoľvek zbraní hromadného ničenia, ktoré by Bagdad mohol vlastniť. Uviedol to včera francúzsky prezident Jacques Chirac po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Paríži. (TASR)

Partneri z Veľkej Británie prisľúbili, že otázku zrušenia vízovej povinnosti ešte pred vstupom SR do EÚ posúdia. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan, ktorý sa včera v Londýne stretol aj s ministrom zahraničných vecí Jackom Strawom. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:13