Reuters
StoryEditor

CIA a FBI varujú spojencov: Rusko bude chcieť ovplyvňovať voľby naprieč Európou

07.01.2017, 18:15
Americké tajné služby varujú, že Rusi využijú skúsenosti nadobudnuté v amerických voľbách proti americkým spojencom.

"Rusko sa usiluje o ovplyvnenie volieb naprieč Európou," píšu americké spravodajské služby v odtajnenej verzii správy o hackerských útokoch. Americké tajné služby varujú, že Rusi využijú skúsenosti nadobudnuté v amerických voľbách proti americkým spojencom. CIA, FBI a NSA sa na tom zhodli v správe pre americký Kongres.

Kremeľ a spravodajské služby v tom budú pokračovať

"Očakávame, že Moskva využije nadobudnuté skúsenosti z (propagačnej) kampane zameranej na americké prezidentské voľby proti Spojeným štátom, ale aj po celom svete, zameria sa aj na spojencov USA a ich voľby," píšu spravodajcovia v odtajnenej verzii správy. "Rusko sa usiluje o ovplyvnenie volieb naprieč Európou."

"Putinov postoj k odhaleniu emailov naznačuje, že Kremeľ a jeho spravodajské služby budú pokračovať v používaní kybernetických operácií k únikom informácií, kvôli ich presvedčeniu, že môžu dosiahnuť svoje ciele relatívne ľahko bez znateľného poškodenia ruských záujmov," stojí v dokumente spísanom analytikmi CIA, FBI a NSA.

​Podľa amerických tajných služieb musia Rusi vidieť výsledok ich kampane minimálne ako "kvalifikovaný úspech", pretože sa im podarilo ovplyvniť verejný diškurz o prezidentskom poste.

"Odhadujeme, že ruské spravodajské služby budú naďalej vyvíjať prostriedky, ktoré bude Putin môcť použiť proti Spojeným štátom," tvrdia spravodajcovia na základe praktík, ktoré Rusi používali v minulosti aj na základe súčasných snáh.

Trump: Nie je dôkaz

Časť správy o ruskom zasahovaní do amerických volieb bola odtajnená krátko po dnešnej schôdzke Donalda Trumpa s predstaviteľmi tajných služieb. Trump po stretnutí uviedol, že žiadne hackerské útoky z Ruska, Číny či odinakiaľ nijako neovplyvnili výsledok prezidentských volieb v Spojených štátoch.

"Tajné služby uviedli veľmi jasne, že nie je absolútne žiadny dôkaz o tom, že by hackerské útoky ovplyvnili výsledky volieb. Hlasovacie stroje neboli dotknuté!" Napísal Trump na svojom twitterovom účte.

A dodal, že jediný dôvod, prečo sa stále diskutuje o napadnutí počítačov DNC (vedenie demokratov), ​​je, že porážka demokratov bola tak veľká, že sú vo veľkých rozpakoch.

Moskva popiera všetky obvinenia, že by sa za pomoci počítačových pirátov a krádežou elektronických dokumentov pokúšala ovplyvniť minuloročné americké prezidentské voľby.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:54