Reuters
StoryEditor

Väčšina Belgičanov si myslí, že demokracia nefunguje. Chcú "vládu pevnej ruky"

09.01.2017, 10:09
Autor:
TASRTASR
Do budúcnosti vidí sociológ len dve možnosti: otvorenú spoločnosť alebo autoritatívnu vládu.

Rozsiahly prieskum verejnej mienky v Belgicku ukázal, že za uplynulých 20 rokov prestali ľudia dôverovať inštitúciám. Vyhlásil to sociológ Benoit Scheuer, autor sondáže. Väčšina opýtaných uviedla, že demokracia a aktuálny politický systém nefungujú dobre a štátna moc by mala postupovať tvrdšie.

"Opúšťame výrazne integrované spoločnosti a smerujeme k fragmentácii a atomizovanej spoločnosti. Za 20 rokov sa dôvera verejnosti v inštitúcie úplne prepadla. V roku 1997 verilo parlamentu 26 percent ľudí, dnes to kleslo na 12 percent," konštatoval sociológ Scheuer pre belgické rádio a televíziu RTBF.
Ľudia si podľa neho všimli, že inštitúcie nie sú schopné reagovať na dianie v neregulovanej globalizovanej ekonomike. Sociológ tiež usudzuje, že internet a sociálne siete rozvinuli nový spôsob komunikácie, ktorý inštitúcie odsunul na druhú koľaj.

"Dnes prevláda pocit, že moderné technológie neprispievajú k sociálnemu pokroku, ale naopak, vytvárajú nerovnosť. Jednotlivci majú dojem, že kráčame do neznáma, s čím sa spája strach. Teroristické útoky v centre európskych miest tento pocit umocnili," interpretoval výsledky výskumu Scheuer.

Výsledkom týchto pocitov je, že ľudia sa upínajú na svoju identitu, vymedzujú sa voči ostatným, mocnie paranoja a neznášanlivosť, napríklad voči moslimom, usudzuje sociológ. Do budúcnosti vidí len dve možnosti: otvorenú spoločnosť, v ktorej obnovíme dôveru v demokraciu a inštitúcie, alebo autoritatívnu vládu založenú na vylúčení.

Až 70 percent opýtaných si v prieskume prialo "vládu pevnej ruky", ktorá opäť nastolí poriadok, vyplynulo z rozsiahleho sociologického prieskumu. V sondáži nie je jasne určené, čo presne tvrdší postup znamená. Väčšina respondentov, až 63 percent, uviedla, že súčasný politický systém zlyháva. Len tretina opýtaných si myslí, že demokracia funguje dobre.

Celkovo 51 percent respondentov v prieskume uviedlo, že verí v neziskové organizácie. Pred dvadsiatimi rokmi neziskovkám verilo až 88 percent ľudí a približne polovica respondentov verila vzdelávacím inštitúciám, sociálnemu systému a politikom EÚ. Politickým stranám tentoraz prejavilo dôveru len deväť percent opýtaných.

Cieľom prieskumu s názvom Noir Jaune Blues bolo zmerať, ako sa zmenili názory Belgičanov za uplynulých 20 rokov. Objednal si ho belgický denník Le Soir, televízia a rozhlas RTBF a nadácia Ceci n’est pas une crise (Toto nie je kríza). Je to zopakovanie toho istého prieskumu z roku 1997, čo umožňuje dobré porovnanie výsledkov. V rámci sondáže bolo oslovených 4 734 respondentov.

01 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 05 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:20