Reuters
StoryEditor

Už bolo načase. Možno, že toto zastaví toho chlapíka z východu, vítali Poliaci americké tanky

13.01.2017, 23:00
Autor:
ahaaha
Do Poľska tento týždeň dorazili prvé stovky amerických vojakov s ťažkou bojovou technikou.

Majú odradiť Rusko od možných agresívnych chúťok. Vo Varšave však panujú obavy, či americké odhodlanie brániť východné krídlo NATO vytrvá aj po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu.

Keď v utorok americký obrnený konvoj prekročil nemecko-poľskú hranicu, v obci Olszyna na neho čakali desiatky ľudí. "Príchod Američanov je tá najväčšia vec, ktorá sa tu kedy stala," povedal reportérovi denníka The New York Times 62-ročný Mieczyslaw Mroz.

Konvoj, ktorý má byť prvou lastovičkou sľúbeného rozmiestnenia tisícok vojakov Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, sa odtiaľto presunul do neďalekého mesta Żagań, kde sa na vymrznutom námestí odohralo oficiálne privítanie. "Už bolo načase. Možno, že toto zastaví toho chlapíka z východu, ktorý nás celé dekády terorizuje," zhrnul poľské obavy z ruskej hrozby 62-ročný Jan Siemion.

Do Poľska v utorok dorazila prvá tisícka z celkom 3 500 vojakov bojovej obrnenej brigády 4. pešej divízie z coloradského Fort Carson. Okrem nich dorazí ešte 87 tankov Abrams, 18 samohybných húfnic Paladin, 144 obrnencov Bradley a 419 vozidiel Humvee. V Európe bude brigáda nasadená deväť mesiacov, v septembri ju vystriedajú čerstvé sily.

Od apríla by sa mala bojová skupina presunúť k mestu Orzysz na severovýchode krajiny. Táto oblasť okolo mesta Suwalki patrí z pohľadu obrany Poľska aj pobaltských republík k strategickým. Asi 60-kilometrový hraničné koridor z Poľska do Litvy zároveň oddeľuje Bielorusko a silne militarizovanú ruskú exklávu Kaliningrad.

Kremeľ vo štvrtok označil rozmiestnenie amerických tankov na poľskom území za ohrozenie ruských záujmov a ruskej bezpečnosti. "Pozeráme sa na to ako na hrozbu. Sú to kroky, ktoré ohrozujú naše záujmy, našu bezpečnosť, a to tým skôr, že tretia krajina - a nie je to ani európsky štát - zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť pri našich hraniciach v Európe," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho by každá krajina vnímala negatívne zvyšovanie cudzej vojenskej prítomnosti vo svojom okolí

Čo urobí Trump?

Keď NATO vlani v lete na summite vo Varšave v tieni ruskej agresie na Ukrajine prijalo plán na trvalé rozmiestnenie jednotiek vo východnej Európe, poľskí politici jasali. Dnes sa však politická situácia výrazne zmenila.

Do Bieleho domu nastupuje Donald Trump, ktorý chce nadviazať s Ruskom priateľské vzťahy a počas kampane spochybnil americké záväzky v rámci Severoatlantickej aliancie. Newyorskému miliardárovi prekáža predovšetkým fakt, že niektorí členovia NATO nedávajú na obranu sľúbené 2 percentá HDP.

Vo východnej Európe preto panuje neistota, či americké jednotky dorazia v sľubovanom rozsahu a či ich Trump v snahe dohodnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nehodí cez palubu.

"Každý nový americký prezident chce s Ruskom dosiahnu nejaké nové veľké dohody. A tento región na to vždy doplatí. Obávam sa, že tentoraz na to doplatia ešte viac ako predtým," povedal denníku The New York Times Marcin Zaborowski z Centra politickej Analýzy vo Varšave. Podľa neho je tiež možné, že ďalší sľubovaní vojaci už po Trumpovej inaugurácii do Poľska nedorazia.

Zaborowski tiež predpokladá, že Trump by v záujme dobrých vzťahov s Moskvou mohol obetovať niektoré ďalšie opatrenia, ktorými sa velenie NATO a USA snažia uspokojiť východoeurópskych členov Aliancie.

Medzi nimi napríklad predsunuté sklady zbraní, ktoré majú uľahčiť rýchly zásah aliančných jednotiek v prípade útoku či výstavbu základne s protiraketami v Poľsku (prvá bola otvorená vlani v Rumunsku).

Bojovať tu nebudeme, veria Američania v Poľsku

Iní experti však veria, že do Poľska nakoniec dorazia všetci americkí vojaci. Upozorňujú na postavu budúceho šéfa Pentagónu Jamesa Mattisa, ktorý je veľkým stúpencom Severoatlantickej aliancie. Mattis vo štvrtok počas vypočutia pred Kongresom vyhlásil, že Putin sa pokúša rozdeliť NATO a spojenci USA sú pod najsilnejším tlakom od konca druhej svetovej vojny.

Tiež kandidát na šéfa americkej diplomacie Rex Tillerson tento týždeň potvrdil záväzok dodržiavať princíp kolektívnej obrany v rámci NATO. V stredu uviedol, že ruská anexia Krymu je porušením medzinárodného práva a USA potrebujú mať v ruke nástroj, aby zabránili podobnému použitiu sily v budúcnosti. Tillerson pritom v uplynulých týždňoch čelil kritike, že ako šéf ropnej firmy Exxon Mobile udržiaval blízke vzťahy s Putinom.

Väčšina analytikov sa domnieva, že Trump bude pristupovať k vzťahom s Moskvou čisto pragmaticky. "Trump rešpektuje silných mužov. Sám sa za neho považuje. Myslím si, že vzťah USA a Ruska sa nebude obmedzovať len na to, že Trump urobí to, čo mu Putin povie," domnieva sa bezpečnostný analytik Thomas Donnelly z organizácie American Enterprise Institute. Podľa neho Rusov odradí už myšlienka, že ak prekročia poľskú hranicu, mohli by naraziť na jednotky NATO a dokonca zabiť nejakého amerického vojaka.

Americkí vojaci, ktorí dorazili do Poľska, si každopádne nemyslia, že sa u našich severných susedov dostanú do ostrého nasadenia. "Sme tu, aby sme odrazili každú agresiu. Či už príde odkiaľkoľvek. Ale neverím, že k tomu dôjde. Toto je mierová misia," povedal americkým novinárom kapitán Matt Piazza.

V Żagańi Američania okrem vojenského orchestra privítala asi dvadsiatka Poliakov. "Najväčšie obavy mám z Trumpa. Nikto nevie, čo ako prezident urobí. Ale vyzerá to, že on a Putin sa na niečom tajne dohodli. Pre Poľsko to nemôže byť dobré," obáva sa budúcnosti 39-ročná Edyta Maherová.

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:58