StoryEditor

Nórska škôlka vzala deti na výlet na sobí bitúnok. Fotky mnohých šokovali

14.01.2017, 17:27
Autor:
abaaba
Skupina päťročných nórskych detí zažila minulý týždeň netradičnú exkurziu.

Vychovávatelia ich vzali na výlet na sobí bitúnok. Deti sa tak mali naučiť niečo o pôvode mäsa a tradíciách Laponcov, ktorí sa chovom sobov po stáročia zaoberajú. Keď však škôlka zverejnila fotografie z výletu na bitúnok na Facebooku, vyvolala rozruch.

Fotky vytlačili miestne noviny a správa o exkurzii sa začala rýchlo šíriť na internete. Väčšinu fotiek tak škôlka obratom stiahla.

Podľa amerického denníka The New York Times však dokumentovali, ako si deti prezerajú telo soba visiace zo stropu bitúnku či krvavé kožušiny naskladané vonku na snehu. Na jednej fotografii bola vraj aj krabica so sobími vnútornosťami. Podľa webu The Guardian bolo na ďalšej snímke zachytené, ako deti hádžu kusy sobích tiel do kontajnera.

Odpor aj slová uznania

"Som rada, že moje deti do takej škôlky nechodia," zverila sa na Facebooku nórska kuchárka Janne Iselin Dybdahl-Ihlenová. Podľa nej škôlka ničí detský empatický prístup k zvieratám. "Toto je jednoducho odporné," prízvukovala jej v komentári pod zábermi Nemka Sandra Zumbrocková.

Nájdu sa ale aj takí, ktorí verejné pohoršenie nechápu. "Je to jedlo. Z mnohých tých detí budú producenti potravín, toto je niečo, na čo si musia zvyknúť," oponoval znechuteným ženám Jonas Gulstad žijúci len niekoľko kilometrov od dediny Henning, kde škôlka sídli.

nórsko sob 2 nórsko sob 2 AP

​Vedenie škôlky záujem prekvapil. "Sme len malá škôlka v malej dedine na nórskom vidieku," povedal v piatok riaditeľ škôlky Dag Olav Stolany, ktorý si za nápadom ukázať deťom prostredie bitúnku stojí.

Podľa neho je potrebné deťom ukázať, ako sa mäso vyrába. "Povedal by som, že toto je zakorenené v nórskej kultúre už od dávnych čias. Deti na farmách boli vždy brané na bitúnok už od útleho veku. Aj dnes ukazuje veľa rodičov deťom, ako sa zviera po hone poráža," vysvetlil Stolten.

Rovnako tak sa škôlky zastávajú niektorí rodičia. Matka jednej z dievčatiek Kristin Dahlová rozprávala, ako prišla dcérka po výlete domov celá rozžiarená a o zážitku jej rozprávala. "Vynikajúci nápad vynikajúcej škôlky," bránila učiteľa Dahlová.

Riaditeľ Stolten navyše potvrdil, že to nebolo prvýkrát ani naposledy, kedy sa deti na bitúnok vypravili. Samotnú porážku vraj však nevideli. "Deti v skutočnosti nevidia tú chvíľu, kedy je zviera usmrtené," povedal Stolten. Rodičia navyše podľa neho musia vopred súhlasiť. Ozvala sa však len jedna matka, ktorá si nepriala, aby jej dieťa na exkurziu šlo. V triede je pritom detí pätnásť.

nórsko sob 3 nórsko sob 3 AP

Obľúbené prasiatko šlo pod nôž

Škôlka na seba už raz strhla v Nórsku pozornosť. Pred rokmi totiž chovali v škôlke prasa, ktorého zabitím deti oslávili Vianoce. "Išlo o to, aby sme deťom ukázali starú nórsku tradíciu - porážku prasaťa na Vianoce. A to sme aj urobili, hoci niektoré deti si samozrejme to prasa obľúbili," spomínal na kauzu Stolten.

Kvôli bezostyšnému ukazovaniu mŕtvych zvierat bolo Nórsko v médiách už v minulosti. Vlani na jar na seba strhla pozornosť iná nórska zoo, kde ošetrovatelia hodili tigrom pred zrakmi návštevníkov do výbehu celú mŕtvu zebru bez hlavy, čo návštevníkov pohoršilo.

Rozruch vyvolali aj iné severské zoologické záhrady. V roku 2014 sa svetové médiá zaujímali o osud žirafy, ktorú dánska zoo utratila pre nadbytočnosť a pred zrakmi návštevníkov rozporcovali. Pri usmrtení chovatelia použili elektrickú pištoľ, pretože smrtiaca injekcia by znehodnotila mäso. Žirafou potom nakŕmili tigre, levy a ďalšie šelmy. O rok neskôr zasa zoologická záhrada v Odensee vyhlásila verejne prístupnú pitvu levice.

01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:56