Reuters
StoryEditor

Moskva si nerobí ilúzie. Tlak na Rusko vďaka Trumpovi nezoslabne

15.01.2017, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Nástup prezidenta Donalda Trumpa do úradu nespôsobí zásadné zmeny rusko-amerických vzťahov.

Moskva si nerobí žiadne ilúzie, že by americký tlak na Rusko zoslabol hneď po nástupe Donalda Trumpa do najvyššieho úradu. Povedal to dnes tajomník vplyvnej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, považovaný za blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina. Nový americký prezident sa ujme úradu budúci týždeň.

"Samozrejme, že za daných podmienok nemôžeme so zvolením Donalda Trumpa hovoriť o zásadných zmenách v rusko-amerických vzťahoch. Nerobíme si ilúzie ohľadom rýchleho oslabenia krokov k strategickému zadržiavaniu Ruska," uviedol Patrušev v rozhovore, ktorý v pondelok zverejní vládny denník Rossijskaja gazeta. Z interview dnes citovali ruské tlačové agentúry.

K zlepšeniu rusko-amerických vzťahov bude podľa Patruševa potrebná dôsledná a usilovná práca. "Sme na takúto prácu pripravení. Samozrejme na základe rovnoprávnosti a vzájomného rešpektu," zdôraznil.

Patrušev súčasne tvrdil, že vláda Baracka Obamu neodôvodnene obviňuje Rusko z hackerských útokov na Ameriku, ale ignoruje skutočnosť, že väčšina serverov sa nachádza v USA a Washington ich využíva k výzvedným a ďalším cieľom, zameraným na zachovanie americkej dominancie vo svete.

Súčasne sa posťažoval, že Rusko zaznamenalo "citeľné zvýšenie" pokusov zvonku poškodiť ruské počítačové systémy.

"Sú to prípady hackerských útokov, ako aj nepovolený zber osobných údajov. Široko sa využívajú svetoví operátori a uplatňované metódy sa neustále vyvíjajú," vyhlásil.

Sám Trump sa v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal vyjadril, že zatiaľ ponechá v platnosti sankcie proti Rusku, neskôr by ich ale mohol zrušiť, ak Moskva prejaví dostatok ústretovosti.

"Ak spolu vychádzate a ak by nám Rusko naozaj pomáhalo, prečo by niekto nechával v platnosti sankcie, keď iný robí naozaj dobré veci?" uviedol Trump v rozhovore.

Protiruské sankcie rozšíril na konci minulého roka prezident Barack Obama kvôli údajným ruským hackerským útokom na americké úrady a inštitúcie. Západ uvalil na Rusko sankcie v roku 2014 kvôli jeho počínaniu počas krízy na Ukrajine, ktorá vyvrcholila tým, že Moskva anektovala autonómny polostrov Krym, a ozbrojeným konfliktom na Donbase medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. 

Britský denník The Sunday Times dnes napísal, že Putin a Trump sa už dohodli na prvej schôdzke, ktorá sa má odohrať v Reykjavíku na Islande. Teda tam, kde sa v roku 1986 konala prelomová schôdzka amerického a sovietskeho prezidenta Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova. Ako Trumpov hovorca, tak Kremeľ ale túto správu popreli.

01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:10