putinReuters
StoryEditor

"Rusko musí zaplatiť cenu za agresiu." Kyjev zažaloval Moskvu na súde v Haagu

16.01.2017, 19:44
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinská žaloba sa podľa Kyjeva opiera o medzinárodné dohovory o boji proti financovaniu terorizmu a boji proti diskriminácii.

Ukrajinské úrady podali na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu žalobu na Rusko, ktoré obvinili "z páchania aktov terorizmu a diskriminácie počas nezákonnej agresie proti Ukrajine". Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Ruskí experti podľa médií pochybujú, že súd OSN ukrajinskú žalobu prijme, a domnievajú sa, že má pravdepodobne skomplikovať prípadnú normalizáciu rusko-amerických vzťahov po nástupe Donalda Trumpa.

Rusko podľa Kyjeva porušuje medzinárodné konvencie tým, že dodáva zbrane a ďalšiu pomoc "ilegálnym ozbrojeným skupinám pôsobiacim na ukrajinskom území", teda separatistom na východe Ukrajiny.

Politika zničenia a diskriminácie

"Ruská federácia tri roky porušuje medzinárodné právo, tri roky nezákonne anektuje Krym, nezákonne okupuje východ našej krajiny v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na Kryme uskutočňuje politiku zničenia a diskriminácie," vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Vyhlásil tiež, že obeťami teroristických útokov ruských ozbrojencov sa stali státisíce nevinných ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy v Donbase na východe Ukrajiny. Utečencami vo vlastnej krajine sa stalo 1,7 milióna Ukrajincov a tí, ktorí zostali na Kryme a v Donbase, sú vystavení mučeniu a prenasledovaniu, dodal.

Rusku tiež vyčítal zostrelenie malajzijského civilného lietadla z letu MH-17 nad Donbasom v júli 2014. "Rusko musí zaplatiť svoju cenu za agresiu," zdôraznil Porošenko.

Spor o Krym

Ukrajina už skôr zažalovala Rusko kvôli odcudzeniu ropných zdrojov pri Kryme, ako aj kvôli znečisteniu ukrajinského územia s negatívnymi vplyvmi na Čierne more, a to aj počas stavby mosta, ktorý má prepojiť pevninské Rusko s Krymom.

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po referende, usporiadanom pod kontrolou ruských vojsk, ktorého legitimitu Ukrajina a väčšina členských štátov OSN neuznáva. Anexia Krymu bola jedným z dôvodov, prečo Západ zaviedol proti Rusku sankcie.

Moskva stále popiera svoju účasť v konflikte na východe Ukrajiny, kde si boje medzi ozbrojenými separatistami a ukrajinskou armádou vyžiadali od apríla 2014 viac ako 9600 mŕtvych. Ruské úrady tiež popierajú prenasledovanie krymských Tatárov, ktorých predáci ostali lojálni ku Kyjevu.

Medzinárodný súdny dvor je hlavným súdnym orgánom OSN. Rozhoduje právne spory medzi štátmi a vypracúva právne posudky na žiadosť vrcholných orgánov svetovej organizácie. Má právomoc zaoberať len tými spormi, ktoré mu štáty predložia. Oprávnenosť štátov predložiť dvoru spor je však daná ich vzájomnou dohodou.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:11