StoryEditor

Prievan až v Millerovom šatníku

14.01.2003, 23:00

Zväčša sa hodnotí prvých sto dní vlády a potom už len plnenie predvolebných sľubov na konci funkčného obdobia. Ak sa, pravda, politik nenamočí do šťavnatejšieho škandálu. Poľský premiér Leszek Miller je pod drobnohľadom verejnosti a kritikov takmer od začiatku svojho úradovania. Doteraz niekoľkokrát prevetral svoj kabinet a hoci voličov vopred upozorňoval, že "králika z klobúka vyťahovať nebudeme", verejnosť nadšená z minuloročného bilancovania činnosti vlády nie je. Čo je ešte horšie, na "čistého" premiéra padol tieň korupčného podozrenia a prevetrávať sa začal priamo Millerov šatník.
Je v tom nevinne?
Leszek Miller má vypovedať na súde, či zatajil dôležité skutočnosti vedúce k pokusu o korupciu gigantických rozmerov. Jeho "aktivity" v afére už začala vyšetrovať aj Mimoriadna komisia poľského parlamentu, pred ktorou zdôraznil, že "nikdy v žiadnej veci Rywina o sprostredkovanie nežiadal". Čo sa vlastne stalo?
Celá aféra sa točí okolo výnimočných výhod, ktoré mala bližšie nešpecifikovaná "skupina, ktorá drží v rukách vládu", zabezpečiť vydavateľstvu Agora (vydáva prestížny denník Gazeta Wyborcza) za úplatok 17,5 mil. USD. Výhody, ktoré sprostredkovateľ -- mediálny magnát s kontaktmi na najvyšších politických miestach Lew Rywin ponúkol, sa týkali zmien legislatívy v mediálnom zákone. Tie by Agore uvoľnili ruky pri kúpe televíznej stanice Polsat, čím by prerazila aj do tejto oblasti. Podnikavý Rywin si pri predložení ponuky kryl pred vedením Agory -- predovšetkým pred šéfredaktorom Gazety Wyborczej Adamom Michnikom a pred predsedníčkou Predstavenstva Agora Wandou Rapaczynskou -- chrbát tým, že je skutočne len sprostredkovateľom vlády. Michnik ponuku nahral na diktafón.
Otázkou je, prečo Michnik prišiel so zverejnením rozhovoru s Rywinom až po pol roku a prečo Rywin najnovšie vypovedal v rozpore s tým, čo priznal predtým. Celkovo je nejasný aj Rywinov zámer, čo by z úplatku, ktorý mal smerovať do pokladnice Millerovho Zväzu demokratickej ľavice (SLD), mal.
Váha nahrávky
Doteraz stoja proti sebe len protichodné tvrdenia a nahrávka, ktorú si prokuratúra síce vypočuje, ale nebude rozhodovať len na základe nej ako jediného usvedčujúceho dôkazu. Najmä preto, že sa nahrávka dala skrátiť alebo inak upraviť. Okrem toho sám iniciátor spustenia aféry Adam Michnik pre televíziu TVN potvrdil, že "nemám žiadne dôvody, aby som obviňoval Leszka Millera, kohokoľvek z jeho okolia alebo zo Zväzu demokratickej ľavice". A to aj napriek tomu, že keď sa Gazeta z jeho iniciatívy rozhodla publikovať túto "ponuku", nitky podozrenia natiahla až pred prah Millerovej SLD.
Čo je zaujímavejšie, po výbuchu aféry udržiavali s Rywinom "blízke kontakty" viacerí ľudia. Sám Rywin dnes tvrdí, že verzia publikovaná v tlači sa nezakladá úplne na pravde a že on sám nekonal ako sprostredkovateľ len v prospech "skupiny, ktorá drží v rukách vládu". Rywin dokonca napísal vysvetľujúci list aj samotnému premiérovi, že sa na neho kvôli tomu "neodôvodene útočí". Aj Michnikovovi redaktori vraj pol roka "hľadali" skutočnú pravdu a tá teraz podozrenie premiéra či SLD z korupcie vyvracia.
Aféra sa zamotáva
Aby sa celá situácia ešte viac skomplikovala, Rywin rezignoval zo svojho postu riaditeľa Dozornej rady TKP, ktorá kontroluje televíziu. Ako však tvrdí, "nemienim ujsť do zahraničia, zostávam vo Varšave a pracujem ďalej". Zatiaľ chýbajú pádne argumenty na usvedčenie Millera, všetko zostáva v rovine špekulácií. Ale pravdou tiež je, že obvinenia padli a Michnik dovolil, aby Gazeta kompromitujúce materiály o Rywinovej ponuke a jej pozadí uverejnila. Kto teda mal záujem o úplatok, respektíve komu mali peniaze prísť na účet a v akej podobe? Michnik musel počítať s tým, že podozrenie z nečinnosti padne aj na neho, že prokuratúre nezákonné praktiky neoznámil už pred pol rokom. Je ťažké uveriť, že sa čakalo, aby aféra nezhoršila pohľad na Poľsko v prístupovom procese pred Kodaňou. Hladinu bolo potrebné rozvíriť práve teraz. Opozícia už koketuje s myšlienkou potreby výmeny premiéra. Vlastných dôvodov na to má niekoľko. Takže ak sa aj všeobecne o korupčnom neduhu v spoločnosti vie a Poľsko je podľa Transparency International v rebríčku korupcie až na 45. mieste zo 102 hodnotených krajín, toto je aféra, ktorá demonštratívne môže zatriasť práve premiérskou stoličkou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 07:30