Donald TrumpReuters
StoryEditor

Washington sa pripravuje na Trumpov veľký deň. V akcii budú tisícky policajtov

19.01.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Až 900 000 ľudí sa zúčastní piatkovej slávnostnej inaugurácie Donalda Trumpa do Bieleho domu. Množstvo kongresmanov sa však ceremónie odmieta zúčastniť. Očakávajú sa tiež protesty Trumpových odporcov.

Slávnostný ceremoniál sa bude tradične konať pred budovou Kongresu. Prísahu bude najprv skladať Mike Pence a potom príde rad na víťaza novembrových prezidentských volieb. Po sľube zaznie hymna a Trump prednesie svoj prvý prejav vo funkcii prezidenta Spojených štátov.

Budúci americký prezident bude počas inaugurácie prisahať na dve biblie – rodinnú a originálnu bibliu Abrahama Lincolna. Rodinnú bibliu venovala Trumpovi jeho matka ešte v roku 1955, keď navštevoval nedeľnú školu v presbyteriánskom kostole v newyorskej štvrti Queens. Je na nej Trumpovo meno.
Biblia Abrahama Lincolna je potiahnutá červeným zamatom, Lincoln ju mal so sebou pri jeho inaugurácii v roku 1861. Potom ju podľa agentúry AP použil až prezident Barack Obama v rokoch 2009 a 2013.

Spred Kongresu Trump zamieri po Pensylvánskej triede do Bieleho domu, odkiaľ bude sledovať slávnostný sprievod. Podľa prezidentského inauguračního výboru v ňom bude 8 000 účastníkov, najmä skautov, stredoškolských a univerzitných kapiel, jednotiek jazdectva, príslušníkov hasičského, lekárskeho a policajného zboru a veteránov.

Každý účastník inauguračnej ceremónie, ktorej sa zúčastní aj Hillary Clinton so svojim manželom Billom, exprezidenti Jimmy Carter a George Bush mladší, musí mať špeciálnu vstupenku. Tá je síce k dispozícii zadarmo, ale ich počet je veľmi obmedzený. Davy ľudí preto budú obrad sledovať z parku National Mall alebo z Pensylvánskej triedy.


Kultúrna vojna
Spojené štáty diskutujú v posledných dňoch aj o zozname celebrít, ktoré vystúpia v predvečer inaugurácie pri Lincolnovom pamätníku. Hlavnými účastníkmi slávnostného večera budú country spevák Toby Keith, skupiny 3 Doors Down, The Piano Guys, Lee Greenwood a RaviDrums. Na pódiu sa objaví aj oscarový herec Jon Voight. Organizátori pôvodne ohlásili aj účasť speváčky Jennifer Hollidayovej, tá však neskôr svoju účasť odvolala – údajne kvôli vyhrážkam na internete. Očakáva sa, že k účastníkom zhromaždenia prehovorí aj budúci prezident.

Zoznam celebrít je omnoho skromnejší ako to bolo v prípade inaugurácie prezidenta Baracka Obamu v roku 2009. Tomu vtedy prišli gratulovať superhviezdy ako členovia skupiny U2, Jon Bon Jovi, Shakira, Beyoncé, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Denzel Washington či Tom Hanks.

Trump musel čeliť nepriazni liberálnej umeleckej scény počas celej svojej kampane. Účasť na inaugurácii odmietli napríklad umelci Elton John, Celine Dion, Andrea Bocelli, či kapela Beach Boys. Ako začiatok „kultúrnej vojny“ s Trumpom bol označený denníkom The Los Angeles Times prejav Meryl Streep na odovzdávaní Zlatých glóbusoch. Herečka sa v ňom pred zrakmi miliónov televíznych divákov od budúceho prezidenta dištancovala.


Protesty
Očakáva sa, že sa vo Washingtone stretnú aj Trumpovi odporcovia. Ľavicová skupina Disrupt J20, ktorá bude mať v piatok základňu na McPhersonovom námestí neďaleko Bieleho domu, ohlásila, že chce ceremóniu zablokovať masovou účasťou a obsadením kontrolných stanovíšť.

V sobotu sa tiež uskutoční vo Washingtone pochod žien, ktorého sa plánuje zúčastniť až 200 000 ľudí. Akcia síce nie je namierená priamo proti Trumpovi, chce ale novej administratíve pripomenúť, aby rešpektovala práva žien.

Inaugurácie sa nezúčastnia viac ako dve desiatky demokratických kongresmanov a senátorov. Väčšina z nich sa pre bojkot rozhodla po Trumpovom ostrom vyjadrení na adresu afroamerického kongresmana Johna Lewisa, ikony boja za práva afroamerickej menšiny.

Slávnosti budú pokračovať aj počas víkendu. V sobotu sa napríklad bude konať vo washingtonskej katedrále sv. Petra a Pavla tradičná bohoslužba, ktorej sa zúčastnia predstavitelia svetových náboženstiev.

Počas inaugurácie bude na poriadok v uliciach a ochranu nového prezidenta dohliadať približne 28 000 príslušníkov bezpečnostných zborov. Mesto sa bude musieť vysporiadať s mnohými dopravnými obmedzeniami, uzavreté budú napríklad niektoré stanice metra a nebude možný vjazd automobilov do centra mesta.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:06