Facebook
StoryEditor

Danko poskočil o 8 miest. Taký kariérny postup nezažil ani najvýkonnejší snajper na svete či hrdina Sovietskeho zväzu

20.01.2017, 23:00

Predseda parlamentu Andrej Danko získal vojenskú hodnosť kapitána po tom, ako bol povýšený ministrom obrany Gajdošom (SNS) z hodnosti desiatnika. "Zaslúži si ju," odpovedal minister Gajdoš na otázku, prečo Danko "poskočil" vo vojenskej hierarchii takým výrazným tempom. 

Celá záležitosť prekáža najmä Igorovi Matovičovi, ktorý pri tejto príležitosti usporiadal tlačovku, kde takýto postup skritizoval. Zároveň Gajdoša a Danka vyzval, aby sa verejne ospravedlnili. "V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán," zdôraznil.

​Na výzvu, aby sa Danko svojej hodnosti vzdal uviedol, že tak nespraví. „Nikdy, pretože je to Armáda SR, ja si tú hodnosť zaslúžim. Je to kapitán v zálohe, nemám z toho ani euro, nemám z toho žiadnu výhodu,“ uviedol predseda parlamentu, ktorý zároveň pobozkal výložky.

Podľa Danka je rozdiel, keď človeka povýšia v zálohe a keď je to vo výkone služby.

Pozrite si tlačovku Igora Matoviča:

Kapitán je v slovenských reáliách dôstojnícka hodnosť, najbližšia nižšia je nadporučík, najbližšia vyššia je major. Predseda SNS tak "poskočil o osem miest vo vojenskej hierarchii. Podľa slovenskej vojenskej hierarchie tak Danko preskočil tak hodnosti čatár, rotný, rotmajster, nadrotmajster, štábny nadrotmajster, poručík a nadporučík.

Takýto postup je neobvyklý a nedosiahli ho ani vojenské esá minulosti. 

Biela smrť z Fínska

Simo Häyhä bol fínsky vojak, ktorý je známy pod prezývkou Biela smrť. Do armády bol odvedený v roku 1925 a za 15 mesiacov dosiahol hodnosť desiatnika.

Medzivojnové obdobie sa pre Fínsko nevyvíjalo priaznivo, mocný sused, Sovietsky zväz, si nárokoval fínske územia a ponúkol severanom návrhy, ktoré rátali s posunom hraníc na sever na Karelskej šiji. Fínom sa požiadavky nepozdávali.

Do mesiaca sa oba štáty ocitli vo vojne. To sa písal rok 1939.

Úspešná taktika 

Na papieri bolo všetko jasné: Sovieti mali prevahu v každom ohľade. Situácia však bola iná, Fíni na Sovietov vyrukovali s taktikou motti a významne zdržali sovietsky atak.

​Sovietska armáda, síce v obrovskej prevahe, sa stále nespamätala zo stalinských čistiek, ktoré mali za následok významné zníženie počtu osvedčených veteránov a Fíni mohli rátať s vycvičeným záložníkmi. Jedným z nich bol aj Simo Häyhä.

Dosiahol hodnosť podporučík

Bol prevelený k ostreľovačom a vo svojej funkcii preukázal svoj neobyčajný talent. Skúsenosti lovca mu umožnili zastreliť najmenej 505 sovietskych vojakov pri obrane svojej domoviny. Toto číslo z neho robí najvýkonnejšieho ostreľovača na svete (v počte usmrtených nepriateľov). Napriek snahe Fínov sa vojna obracala v ich neprospech, Sovieti na front chrlili čoraz viac vojakov.

Simo vojnu takmer neprežil, počas bojov zasiahla jeho pozíciu delostrelecká paľba a s vážnymi zraneniami na tvári bol evakuovaný. Po prehratej vojne bol povýšený z desiatnika na podporučíka, čo predstavuje skok o šesť hodností. Nikto iný nebol vo fínskej armáde povýšený tak rýchlo, píše web ArmyWeb.cz.

Zomrel v roku 2002 vo veku 96 rokov.

Sovietsky hrdina Zajcev

Zrejme najslávnejší snajper Vasili Zajcev preukázal svoj talent a schopnosti v bitke o Stalingrad (o tejto rozhodujúcej bitke sa dočítate tu). Keď vstupoval na bitky, mal hodnosť "staršina," píše Russiapedia.rt. V slovenskom ekvivalente ide o hodnosť nadrotmajstra.

Pri obrane mesta zastrelil 225 vojakov, vrátane 11 nepriateľskych snajprov.

Zajcevove schopnosti sú nepopierateľné, no bola to sovietska propaganda, ktorá z neho spravila legendu, pretože počas druhej svetovej vojny disponoval Sovietsky zväz výkonnejšími snajprami.

​Počas vojny bol zranený a hrozilo, že stratí zrak. Nakoniec sa zo zranení zotavil a dosiahol hodnosť kapitána. Od zapojenia sa do bitky v Stalingrade do konca vojny postúpil vo vojenskej hierarchii o šesť hodností. Bol nositeľom čestného titulu Hrdina ZSSR, čo bolo najvyššie vyznamenanie v Sovietskom zväze.

Zomrel v roku 1991, pochovaný je vo Volgograde (niekdajší Stalingrad).

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:42