StoryEditor

"Amerika na prvom mieste." Prečítajte si celý prejav nového amerického prezidenta

20.01.2017, 18:30
Autor:
dlmdlmhašhaš
Nový americký prezident dal vo svojom prvom prejave ľuďom mnoho sľubov.

Vaša ctihodnosť Roberts, prezident Carter, prezident Clinton, prezident Bush, prezident Obama, americkí spoluobčania, a ľudia na celom svete: ďakujem. My, občania Ameriky, sme teraz spojení veľkým národným úsilím prebudovať našu krajinu a obnoviť svoj sľub všetkým našim ľuďom.

Spoločne budeme určovať smerovanie Ameriky a sveta v nadchádzajúcich rokoch. Budeme čeliť problémom. Budeme čeliť ťažkostiam. Ale svoju prácu odvedieme. Každé štyri roky sa zhromažďujeme na týchto schodoch, aby sme riadne a mierovou cestou odovzdali moc, a sme vďační prezidentovi Obamovi a prvej dáme Michelle Obamovej za ich láskavú pomoc počas tohto prechodu. Boli úžasní.

​Dnešná ceremónia má však veľmi zvláštny význam. Dnes totiž neprenášame iba moc z jednej administratívy na druhú, alebo on jednej politickej strany na druhú - prenášanie moc z Washingtonu a dávame ju späť vám, americkému ľudu. Až príliš dlho malá skupina v našom hlavnom meste žala úspechy vlády, zatiaľ čo ľudia niesli náklady.

Washington prekvital - ale ľudia nezdieľali jeho bohatstvo. Politikom sa darilo - ale pracovné miesta odišli a továrne zostali zatvorené. Zriadenie chránilo samé seba, ale nie občanov našej krajiny. Ich víťazstvá neboli vašimi víťazstvami, ich úspechy neboli vašimi úspechmi, a zatiaľ čo oni oslavovali v našom hlavnom meste, bolo veľmi malo čo oslavovať v rodinách, ktoré bojovali o prežitie po celej našej krajine.

Toto všetko sa zmení - začína to práve tu a práve teraz, pretože tento moment je váš moment: patrí len vám. Patrí všetkým, ktorí sa tu dnes zišli a každému, kto to sleduje po celej Amerike. Toto je váš deň. Toto je vaša oslava. A toto, Spojené štáty americké, je vaša krajina. Na čom skutočne záleží, nie je ktorá strana riadi našu vládu, ale to, či naša vláda je riadená ľuďmi. 20. január 2017, sa vryje do pamäte ako deň, kedy sa ľudia znova stali vládcami tohto národa.

Zabudnutí muži a ženy našej krajiny už viac v zabudnutí nebudú. Každý vás teraz počúva. Prišli ste v desiatkach miliónov, aby ste sa stali súčasťou historického hnutia, aké svet nikdy predtým nevidel. Stredom tohto hnutia je zásadné presvedčenie: že národ existuje preto, aby slúžil svojim občanom.

Američania chcú skvelé školy pre svoje deti, bezpečné susedstvo pre svoje rodiny a pre seba dobré pracovné miesta. Ide o spravodlivé a rozumné požiadavky spravodlivej verejnosti.

No pre príliš veľa našich občanov neexistuje iná realita: matky s deťmi sú uväznené v chudobe v centrách našich miest, zhrdzavené továrne roztrúsené ako pomníky po celej našej krajine. A systém vzdelávania produkuje mladých ľudí bez vedomostí, a zločin, gangy a drogy nás obrali o priveľa životov.

​Tento americký masaker sa skončí práve tu a teraz. Sme jeden národ a ich utrpenie je našim utrpením. Ich sny sú našimi snami a ich úspechy sú našimi úspechmi. Zdieľame jedno srdce, domov, a spoločný osud slávy. Sľub, ktorý som dnes zložil, je sľubom vernosti všetkým Američanom.

Mnoho desaťročí sme obohacovali zahraničné podniky na úkor amerického priemyslu. Dotovali sme cudzie armády a zároveň sme dopustili veľmi smutné vyčerpanie našej armády. A minuli sme bilióny dolárov v zámorí, kým americká infraštruktúra havarijne upadala.

Iné krajiny vďaka nám bohatli, silneli a istota našej krajiny sa vytrácala za horizontom. Spoločnosti jedna za druhou opustili naše brehy a nepremýšľali o miliónoch ľudí, ktorí tu po nich zostali. Bohatstvo našej strednej triedy bolo vytrhnuté z ich domovov a vytratilo sa do celého sveta. Ale toto je už minulosťou. Teraz sa už pozeráme iba do budúcnosti.

Zišli sme sa tu, aby sme vyslali správu do každého kúta, každého zahraničného hlavného mesta, všade, kde sa rozhoduje o moci. Od dnešného dňa našu krajinu bude viesť nová vízia. Od tohto momentu už bude Amerika na prvom mieste.

Každé rozhodnutie o obchode, daniach, imigrácii, zahraničných veciach, sa bude robiť s ohľadom na výhody pre americké rodiny a pracovníkov. Musíme chrániť naše hranice pred ničivými účinkami z krajín, ktoré vyrábajú naše výrobky, kradnú naše spoločnosti a ničia našu prácu. Ochrana povedie k veľkému rozkvetu a sile.

Budem za vás bojovať každým dychom a nikdy vás nesklamem. Amerika začne znova vyhrávať, vyhrávať tak, ako nikdy predtým.Prinesieme späť pracovné miesta. Obnovíme hranice, bohatstvo a aj naše sny. Postavíme nové cesty a diaľnice, mosty a letiská, tunely a železnice po celej našej krásnej krajine.

Dostaneme našich ľudí späť do práce, prestaviame Ameriku americkými rukami, americkou prácou. Budeme sa riadiť dvoma základnými pravidlami: Nakupuj americké a zamestnaj Američana. Budeme vyhľadávať priateľstvo a dobrú vôľu krajín vo svete, no vždy s tým, že naše záujmy sú na prvom mieste.

Nikomu nebudeme vnucovať náš spôsob života, ale budeme svietiť ako príklad pre každého. Posilníme staré aliancie a vytvoríme nové, spojíme svet proti radikálnemu islamskému terorizmu, ktorý úplne vymažeme z povrchu Zeme.

Základom našej politiky bude vernosť Spojeným štátom americkým a prostredníctvom lojality našej krajine znovu objavíme lojalitu voči sebe navzájom.
Keď otvoríme svoje srdcia patriotizmu, nebude miesto pre predsudky. Biblia nám hovorí "aké dobré a príjemné je, keď boží ľudia žijú spolu v jednote."

Musíme otvorene hovoriť čo si myslíme, diskutovať čestne o nezhodách a vždy sa usilovať o solidaritu. Keď je Amerika spojená, je nezastaviteľná. Nemali by sme sa báť, sme chránení a vždy budeme chránení. Budeme chránení skvelými mužmi a ženami v našej armáde a polícii a čo je najdôležitejšie, sme chránení Bohom.

A konečne, musíme myslieť vo veľkom a snívať ešte viac. V Amerike, chápeme, že národ žije len tak dlho, kým sa snaží. Nebudeme naďalej akceptovať politikov, ktorí sú samé reči a žiadne činy - neustále sa sťažujúcich, ale nikdy ochotných s tým niečo robiť. Čas pre mlátenie prázdnej slamy je na konci.

Teraz prichádza hodina akcie. Nedovoľte, aby vám niekto tvrdil, že je to nemožné. Žiadna výzva sa nemôže rovnať srdciam a bojovnosti a duchu Ameriky. Nezlyháme. Našej krajine sa bude znova dariť a bude prosperovať. Stojíme pri zrode nového tisícročia, pripravení odomknúť tajomstvá vesmíru, oslobodiť krajinu od utrpenia choroby a využiť energiu, priemysel a technológie zajtrajška.

 Nová národná hrdosť pohne našimi dušami, pozdvihnite naše ciele, vylieči naše rozdiely. Je na čase uvedomiť si, že nikdy nezabudneme na starú múdrosť našich vojakov: nech už sme čierni alebo hnedí alebo bieli, všetci prelievame rovnakú červenú krv vlastencov, všetci sa tešíme z rovnakých úžasných slobôd a všetci vzdávame hold rovnakej skvelej americkej vlajke.

A je jedno, či sa dieťa narodí v Detroite alebo na pláňach Nebrasky, všetky vzhliadajú k rovnakej nočnej oblohe, srdcia napĺňajú rovnakými snami a sú naplnené dychom života rovnakého všemohúceho stvoriteľ.

Američania, v každom meste blízkom i ďalekom, malom i veľkom, od hory k hore, a od oceánu po oceán, počujte tieto slová: Nikdy viac nebude prehliadaní. Váš hlas, vaše nádeje a sny, bude definovať náš americký osud. A vaša odvaha a dobrota a láska nás budú navždy viesť po našej po ceste.

Urobíme Ameriku opäť silnou. Urobíme Ameriku opäť bohatou. Urobíme Ameriku opäť hrdou. A áno, spoločne urobíme Ameriku opäť skvelou. Ďakujem, Boh vás žehnaj a Boh žehnaj Amerike.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:32