trump oválna pracovňaReuters
StoryEditor

Trump dočasne zákáže migráciu do USA. Obmedzenia sa týkajú moslimských krajín

25.01.2017, 06:20
Autor:
ČTKČTK

Nový americký prezident Donald Trump sa dnes a v ďalších dňoch tohto týždňa chystá podpísať niekoľko exekutívnych príkazov súvisiacich s migráciou a okrem iného dočasne zakázať prijímanie prisťahovalcov zo Sýrie a ďalších blízkovýchodných krajín. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na niekoľko zdrojov oboznámených s témou.

"Zajtra (dnes) je v pláne veľký deň pre národnú bezpečnosť. Okrem mnohých iných vecí postavíme stenu!" uviedol v utorok Trump na twitteri v narážke na spomínané výnosy, ktoré majú okrem iného dať zelenú stavbe múru medzi USA a Mexikom, ktorú Trump prisľúbil počas predvolebnej kampane.

Trumpove výnosy by tiež podľa Reuters mali zakázať prijímanie utečencov z krajín vyhodnotených americkými úradmi ako rizikové až do doby, než sa sprísni proces preverovania občanov týchto štátov. Vedľa Sýrie je na zozname Irak, Irán, Jemen, Líbya, Somálsko a Sudán.

Agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Trump detaily plánu stále zvažuje a v súčasnosti počíta s aspoň štyrmi mesiacmi zákazu prijímania akýchkoľvek utečencov.

Počas predvolebnej kampane používal Trump ostré vyjadrenia na adresu obyvateľov moslimských krajín vrátane prísľubu zákazu vstupu všetkých moslimov na americké územie, ktorý neskôr zmiernil.

Trump by podľa zdrojov Reuters mohol inštruovať ministerstvo zahraničia, aby nevydávalo víza obyvateľom spomínaných krajín či colnému a pohraničnému úradu, aby nevpúšťal do krajiny majiteľov už vydaných víz.

Ministerstvo zahraničia, do ktorého čela bude Senát schvaľovať Trumpovho nominanta Rexa Tillerson, sa podľa Trumpovho hovorcu chystá začať pracovať na sprísnení previerok migrantov ihneď po nástupe nového ministra.

01 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 03 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 04 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 05 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:18