Reuters
StoryEditor

Utiekol zo Severnej Kórey: Som si istý, že moji príbuzní boli poslaní do väzenských táborov

25.01.2017, 14:44
Autor:
ČTKČTK

Príslušníci severokórejskej elity stále otvorenejšie vyjadrujú svoj nesúhlas s mladým vodcom krajiny Kim Čong-unom a jeho vládou. Uviedol to v stredu bývalý zástupca severokórejského veľvyslanca v Londýne Tche Jong-ho, ktorý vlani v auguste utiekol pred diktatúrou v KĽDR do Južnej Kórey.

Vyslovil tiež obavy, že za jeho útek boli potrestaní členovia jeho rodiny, ktorí v KĽDR zostali. A varoval, že diktátor Kim nebude váhať použiť jadrové zbrane, ak bude jeho vláda ohrozená.

Tche je za posledných takmer 20 rokov najvyšším severokórejským predstaviteľom, ktorý z krajiny ušiel. Od decembra 2016 sa pravidelne vyjadruje pre médiá. "Som si istý, že moji príbuzní, moji bratia a sestry, boli buď poslaní do odľahlých, uzavretých oblastí alebo do väzenských táborov. Môže mi to zlomiť srdce," vyhlásil podľa spravodajského webu BBC News.

Táto skutočnosť je jedným z dôvodov, prečo chce Tche Jong-ho maximálne osobne prispieť k pádu severokórejského režimu. "Preto som odhodlaný urobiť, čokoľvek čo bude možné, aby som zachránil svoju rodinu a vôbec všetkých obyvateľov Severnej Kórey z otroctva," zdôraznil.

K úteku prinútila Tche Jong-hoa vraj vlastná rodina. Jeho synovia, teraz vo veku 20 a 27 rokov, spoznali život v Británii a začali sa ho vypytovať, prečo napríklad KĽDR zakazuje ľuďom používanie internetu alebo prečo popravuje ľudí bez náležitého súdu.

Tche uviedol, že v súkromí domova začala rodina hovoriť úprimne o severokórejskom režime. Tche začal žiť dvojaký život - v Británii prednášal prejavy ku krajne ľavicovým skupinám o výhodách socializmu, doma ho ale kritizoval a kládol synom na srdce, že musia mlčať. K úteku sa rozhodol aj preto, že si uvedomil, že synovia poznajúci pravdu o diktátorských režimoch v KĽDR by po návrate do vlasti boli nešťastní.

Či rodine k úteku do Južnej Kórey dopomohli napríklad britské alebo americké tajné služby, odmietol Tche povedať. Povzdychol si však, že mu Londýn chýba a že ho mrzí, že sa nestihol rozlúčiť s priateľmi v tenisovom klube v Eallingu, kde sa celá rodina naučila hrať tenis.

Podľa neho je jedným z dôvodov rastúcej nespokojnosti severokórejskej elity fakt, že do doteraz veľmi izolovanej KĽDR sa postupne začínajú dostávať informácie zo zahraničia.

"Keď sa Kim Čon-un dostal k moci, dúfal som, že prijme rozumné rozhodnutia a vyvedie Severnú Kóreu z biedy, ale čoskoro som prepadol zúfalstvu, keď som sledoval, ako bezdôvodne vykonáva čistky medzi vysokými činiteľmi," povedal 54-ročný Tche v stredu pri svojej prvej tlačovej konferencii pre zahraničných novinárov. "Ľahká forma disentu či kritiky režimu, ktoré boli donedávna nemysliteľné, sú čoraz častejšie," dodal.

Tche uviedol, že v Európe je viac severokórejských diplomatov, ktorí chcú utiecť do Južnej Kórey, rovnako ako on, jeho manželka a dvaja synovia. Vyhlásil tiež, že iba ekonomické reformy môžu ukončiť Kim Čong-unovu vládu.

Severná Kórea pokračuje v štátom riadenej ekonomike po vzore Sovietskeho zväzu, niekoľko rokov už ale v krajine funguje sieť neoficiálnych trhov, ktoré sa pre občanov stali hlavným zdrojom potravín i zárobku, píše agentúra Reuters.

O Kim Čong-unovi vie Tche málo. Vraj žije utajovaný život a nikto napríklad netuší, kde býva. Je vraj ale neľútostný a neváhal by použiť jadrové rakety proti Spojeným štátom, ak by nimi disponoval. "Kim Čong-un vie, že jadrové zbrane sú jedinou zárukou jeho vlády. A odpáli ich, keď si bude myslieť, že jeho vláda a dynastia sú ohrozené," vyhlásil Tche.

Na otázku, či by namiesto Kim Čong-una mohol Severnej Kórei vládnuť diktátorov brat Kim Čong-čul, odpovedal Tche skepticky. "Kim Čong-čul nemá o politiku vôbec záujem. Zaujíma ho hudba. Zaujíma ho len Eric Clapton. Keby bol normálny človek, som si istý, že by bol veľmi dobrým profesionálnym gitaristom," uviedol Tche.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 05 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:57