StoryEditor

Teroristi sú v Indonézii stále silní

30.09.2003, 00:00

Najradikálnejšie krídlo teroristickej organizácie Džamáa Islámíja (JI) operujúce v oblasti juhovýchodnej Ázie pripravovalo na koniec tohto roka sériu samovražedných útokov, ktorých cieľom sa mali stať predovšetkým luxusné medzinárodné hotely v Jakarte. Podľa zistenia tajných služieb za týmito plánmi stojí dvanásť približne tridsaťročných fanatikov pochádzajúcich zo šiestich teroristických buniek pôsobiacich na území Indonézie. Ide o novú generáciu členov JI so silne protiamerickými názormi. Títo radikálni moslimskí mladíci nemajú za sebou históriu mudžahídov bojujúcich pred rokmi v Afganistane, ako to bolo v prípade ich veľkého vzoru -- nedávno zatknutého Hambaliho. Čo do tvrdosti postojov sa však takmer nelíšia od svojich starších predchodcov. Extrémistické názory získali na domácej pôde, napríklad v priebehu krvavých konfliktov v Poso a Ambone. Jedným zo skupiny by mal byť Maman Suharmen, člen JI z Bantenu, ktorý sa podľa všetkého teraz schováva na území Kalimantanu. Tajná služba Indonézie má informácie, že Maman navštevoval výcvik na výrobu výbušnín vedený militantným teroristom Dul Matinom, ktorý je teraz na úteku. Existuje podozrenie, že práve Dul Matin odpálil minulý rok v októbri svojím mobilným telefónom na diaľku bomby na Bali, v dôsledku čoho zahynulo vyše 200 ľudí, prevažne zahraničných turistov.
Väčšina nových mladých moslimských extrémistov absolvovala náboženskú školu Hadayatullah v Balikpapane na území východného Kalimantanu založenú Kaharom Muzakkarom, ktorý stál v roku 1950 na čele islamských rebelov na juhu Sulawesi. Podobných zariadení nesúcich jeho meno je dnes po Indonézii roztrúsených vyše sto.
Spojené štáty a Singapur opakovane vyjadrili obavy, že Indonézia poskytuje vďaka svojej obrovskej rozlohe a rozmanitosti dokonalé útočisko pre moslimské teroristické skupiny. Ibnu Ahmad nazývaný Farihin, ktorý si na Sulawesi za svojej aktivity odpykáva dvaapolročný trest, singapurskému denníku The Straits Times potvrdil, že členovia JI teraz voľne operujú na malom ostrove Sebatik nachádzajúci sa kúsok od pobrežia Bornea. Polovica ostrova patrí Malajzii a druhá časť Indonézii. Jeho brehy spevňujú mangovníky, vo vodách striehnu na svoju korisť žraloky. Tropický raj s vreštiacimi gibonmi a makakmi obýva takmer 27-tisíc rybárov, v jeho útrobách si však moslimskí extrémisti schovali tisíce zbraní a kilogramy materiálu na výrobu výbušnín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:55