hofer le penováAP
StoryEditor

Paradox doby: Európska ultrapravica sympatizuje s Izraelom, ten o ňu ale nestojí

30.01.2017, 21:35
Ešte pred rokmi sa zástupcovia krajnej pravice snažili získavať sympatie svojich voličov antisemitizmom, ale teraz je u niektorých z nich všetko inak.

Ako sa menia celkové nálady v Európe, Izrael na kontinente získava nových sympatizantov, aj keď práve kvôli ich minulosti o spojenectvo s nimi príliš nestojí.

Naposledy to bol vysoký tajomník francúzskeho Národného frontu Nicolas Bay, ktorý zavítal do Izraela. Práve tej strany, ktorá vznikla ako antisemitská a ktorej zakladateľ Jean-Marie Le Pen bol odsúdený za bagatelizovanie holokaustu.

Teraz je však pri kormidle jeho dcéra Marine Le Penová, poslankyňa Európskeho parlamentu a kandidátka na prezidentku v blížiacich sa voľbách. A všetko je inak. Strana obrátila o 180 stupňov a Izrael podporuje. Nálepku "antisemitská" sa snaží zo všetkých síl zo seba zoškrabať. Naopak ostro vystupuje proti moslimskej migrácii do Francúzska.

Návšteva tajomníka Nicolasa Baya bola, ako zdôrazňoval diplomat Emmanuel Nahšon z izraelského ministerstva zahraničia, rýdzo súkromná. Ako však napísala agentúra AP, fotografie, ktoré francúzsky politik zverejnil na Twitteri, dokazujú, že sa v Izraeli neoficiálne stretol s nižšie postavenými zástupcami vlády, armády a ďalšími politikmi, hoci medzi jeho stranou a Izraelčanmi nie sú nadviazané žiadne oficiálne vzťahy. Medzi tými, ktorí si s ním údajne potriasli rukou, bol tiež šéf mládežníckej sekcie vládnuceho Likudu premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelský denník Haarec potom napísal, že cieľom Bayovej návštevy bolo stretnúť sa s politikmi a francúzskymi občanmi, ktorí v Izraeli žijú. Právo na návrat do Izraela využíva v poslednej dobe rekordný počet francúzskych Židov.

Ako informovala americká stanica CNN, po útoku islamistov na redakciu Charlie Hebdo 7. januára 2015 do začiatku roka 2016 sa odsťahovalo do Izraela osem tisíc francúzskych Židov, čo je skoro osemkrát viac ako v predošlých rokoch. Mnohí z nich ako dôvod na odchod spomenuli práve obavy zo svojich moslimských susedov vo Francúzsku.

Národný front nie je jediný

O zbližovanie s Izraelom ale nestojí len francúzsky Národný front. V poslednej dobe sa s touto blízkovýchodnou krajinou snaží nadviazať vzťahy britská nacionalistická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva alebo aj pri svojom zrode neonacistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Slobodní majú ambíciu byť po voľbách vládnucou stranou, chcú zo seba striasť antisemitskú minulosť, a naopak vsádzajú na svoje ostré postoje proti moslimským migrantom.

Dokonca aj maďarský ultrapravicový Jobbik sa pomaly začína otáčať od antisemitizmu k antiislamismu. Vlani strana zaželala maďarským Židom ku sviatku Chanuka.

Dôvod? Ako súdi denník Jerusalem Post, európski politici vycítili, že Európania, ktorí sa tiež stávajú terčmi islamistov, začali s Izraelom súcitiť.

Pre Izrael je to komplikovaná situácia. Na jednej strane strácal posledné roky podporu predstaviteľov vlád v Európe a narastajú proti nemu nenávistné výpady od európskej ľavice podporujúce v konflikte Palestínčanov. Na druhej strane sa mu však s krajnou pravicou priateliť príliš nechce.

"Je to chucpe"

Začiatkom januára izraelský prezident Reuven Rivlin zdôraznil, že by sa izraelskí politici mali vyhýbať kontaktom so zástupcami krajne pravicových strán, ktoré majú za sebou antisemitskú minulosť, popierali holokaust alebo propagovali rasizmus. Stalo sa tak na stretnutí s židovskou komunitou vo Viedni, ktorej zástupca označil najnovšie kroky FPÖ za chucpe (v jazyku jidiš niečo ako drzú nehanebnosť).

Izraelské ministerstvo zahraničia v minulosti vydalo odporúčanie, aby sa členovia vlády nestretli so zástupcami švédskej ultrapravice, ktorí do Izraela zavítali v delegácii európskych zákonodarcov.

Ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová a zástupkyňa ministerstva zahraničia Cipi Hotovelyová sa tiež odmietli zúčastniť stretnutia konzervatívnych poslancov, kde bola prítomná poslankyňa za stranu Švédski demokrati Kristina Winbergová. Dôvodom boli podľa hovorcu "ultranacionalistické tendencie tejto strany".

Johann Habib, hovorca izraelskej Frankofónnej federácie, označil návštevu tajomníka francúzskeho Národného frontu za šokujúcu a provokatívnu. "Táto strana nezdieľa naše hodnoty demokracie, rovnosti a tolerancie," povedal a položil otázku, prečo vôbec bol Nicolas Bay do Izraela vpustený.

01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:33