Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Vymyslite, ako poraziť Islamský štát. Máte na to mesiac, rozkázal Trump Pentagonu

31.01.2017, 16:18
Autor:
abaaba
Americký prezident chce stratégiu, ktorou Spojené štáty porazia teroristickú organizáciu.

Kým pozornosť celého sveta strhol exekutívny príkaz amerického prezidenta obmedzujúci vstup do USA, Donalda Trumpa prešli cez víkend ďalšie dôležité dekréty. Armáde začal plynúť mesiac, ktorý jej Trump dal na vymyslenie stratégie na porazenie teroristickej organizácie Islamský štát.

Donald Trump mal na stole hneď tri exekutívne príkazy, ktoré podpísal. Zatiaľ čo jeden menil pravidlá lobizmu pre vládnych úradníkov a druhý štruktúru Národnej bezpečnostnej rady, tretí výnos sa zameral na armádu, presnejšie na jej vedenie. Trump poveril Pentagon, aby vymyslel plán, ako zničiť Islamský štát. Má na to jeden mesiac.

Nový americký prezident chce splniť svoj sľub a udrieť na islamistov s väčšou razanciou, ako to robil jeho predchodca Barack Obama. "Musíme sa zbaviť IS. Nemáme inú možnosť. Je to zlo. Je to taká úroveň zla, akú sme ešte nevideli," povedal minulý týždeň Donald Trump na televíznej stanici Fox News.

Veľký úspech
Terajší apel je mierený predovšetkým na nového ministra obrany, vyslúžilého mariňáka Jamesa Mattisa. "Myslím, že to bude veľký úspech. Je to veľká vec," povedal podľa denníka The Washington Post po podpísaní výnosu šéf Bieleho domu.

Velitelia armády už v minulosti uvádzali, že Spojené štáty by mohli IS poraziť rýchlejšie, ak by v boji využívali viac vlastných síl a nespoliehali sa v takej miere na miestnych bojovníkov.

Pentagon pritom čelil kritike, že takéto víťazstvo by si vyžiadalo životy amerických vojakov. Pritom by to vôbec nemuselo priniesť dlhodobé riešenie konfliktu, ktorý poháňajú etnické, náboženské i politické spory v oblasti a navyše sa tu objavuje nepriateľstvo voči Spojeným štátom.

Možné problémy
Generálporučík David Barno, ktorý v minulosti velil americkým silám v Afganistane, varoval pred navýšením amerických bojových síl na frontovej línii. "Toto už sme skúšali a nemyslím, že by sa Američanom táto myšlienka pozdávala," citoval magazín Newsweek vyslúžilého veliteľa, ktorý teraz učí na univerzite vo Washingtone.

Iracká armáda doteraz dobyla polovicu Mosulu, bašty Islamského štátu v Iraku. Iracký premiér Hajdar Abad minulý týždeň uviedol, že armáda má úplne pod kontrolou východnú časť mesta. Americká armáda pomáha tej irackej v podobe poradcov a špecialistov, ktorých je teraz v Iraku okolo päť tisíc. USA tiež velí medzinárodnej leteckej koalícii, ktorá irackým jednotkám poskytuje leteckú podporu. Iracká armáda však v bojoch utrpela výrazné straty a bude potrebovať dodatočnú podporu.

Američania pôsobia aj v Sýrii. Vlani v decembri tam vedenie armády poslalo ďalších 200 vojakov, ktorí majú pomôcť kurdským a arabským bojovníkom ovládnuť mesto Rakka, hlavné centrum islamistov v susednej Sýrii. Celkom tam pôsobí už 500 Američanov.

"Zakázané" krajiny
Ako Irak, tak aj Sýria sú však na zozname krajín, z ktorých majú teraz obyvatelia zákaz cestovať do Spojených štátov. Pentagon začal obratom počas víkendu zostavovať zoznam Iračanov, ktorí s Američanmi v krajine spolupracujú. Čo s ním chcú podniknúť, zatiaľ nie je jasné.

"Je veľa ľudí v Iraku, ktorí s nami spolupracovali. Či už bojovali po našom boku alebo prekladali. Často to pritom robili na vlastné nebezpeční," povedal agentúre Reuters hovorca Pentagonu, kapitán Jeff Davis. Pentagon sa tak chce uistiť, že tieto mená nebudú zabudnuté, nech už sa v budúcnosti stane čokoľvek.

Ďalšie nariadenia
Okrem plánov, ako poraziť IS, riešil Donald Trump aj ďalšie výnosy. V sobotu podpísal exekutívne nariadenie, ktoré reštrukturalizuje Národnú bezpečnostnú radu (NSC). Do NSC menoval svojho poradcu Steva Bannona či šéfa CIA Mikea Pompea.

Rokovania NSC sa tradične zúčastňuje okrem iného viceprezident, ministri obrany a zahraničia a vedúci predstavitelia spravodajských služieb. Trump však v rámci zmien rozhodol, že riaditeľ tajných služieb a šéf zboru náčelníkov armádnych štábov sa už nebudú zúčastňovať na všetkých zasadnutiach rady, ale len tých, ktoré sa týkajú "tém prislúchajúcich do ich kompetencií".

To kritizoval napríklad vplyvný republikánsky senátor John McCain. "Osobou, ktorá je podľa mňa nenahraditeľná, je šéf zboru náčelníkov štábov. Takže táto reorganizácia vyvoláva obavy," povedal televízii CBS.

Tretie sobotňajšej nariadenie zmenilo pravidlá pre lobovanie. Podľa nariadenia majú bývalí vládni úradníci teraz zákaz registrovať sa ako lobisti po dobu piatich rokov od opustenia úradu. Nikdy potom nesmú lobovať v záujme cudzej vlády.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:18