StoryEditor

Tento barbarský útok je neospravedlniteľný. Moskva tvrdí, že Kyjev ostreľoval obytnú štvrť Donecka

03.02.2017, 09:29
Autor:
ČTKČTK
Moskva viní Ukrajinu z ostreľovania Donecka, zástupcovia Kyjeva to odmietajú.

Rusko dnes obvinilo ukrajinskú armádu z nočného masívneho ostreľovania povstaleckej bašty v Donecku na východe Ukrajiny.

Podľa Moskvy ide o neospravedlniteľnú akciu a porušenie všetkých morálnych noriem. Kyjev ruské obvinenie označil za lož a ​​provokáciu, ktorej cieľom je šíriť paniku.

Povstalecká agentúra DAN oznámila, že delostrelecký útok v severnej obytnej štvrti Donecka skončil až nad ránom. Zomreli dvaja civilisti a 13 ďalších bolo zranených, mnoho domov ostreľovanie zničilo, tvrdia separatisti. "Vyzeralo to ako delostrelecká príprava (pozemného útoku)," povedal novinárom hovorca donbaských separatistov. Ukrajinská armáda podľa neho nasadila raketomety Grad a Uragan.

Takto o útoku informovala povstalecká agentúra DAN:

Je to provokácia, odkazuje Ukrajina

"Tento barbarský útok je neospravedlniteľný," vyhlásila v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. "Svojím konaním Kyjev porušil nielen Ženevskú dohodu o ochrane civilného obyvateľstva v čase vojny, ale aj všetky morálne normy," konštatovala.

Tlačové stredisko ukrajinskej protipovstaleckej operácie ruské obvinenia odmietlo.

"Informácie (Moskvy a separatistov) nezodpovedajú skutočnosti, ide o vopred plánovanú provokáciu. Ukrajinské ozbrojené sily obytnú štvrť neostreľujú," uviedlo tlačové stredisko. Šírenie podobných klebiet má vyvolať paniku obyvateľov Donecka a šíriť medzi nimi nedôveru voči ukrajinskej armáde, uvádza sa vo vyhlásení.

Ostreľovanie povstalcami

Nezávislá skupina investigatívnych novinárov Bellingcat dnes v súvislosti s nočnými boji na Donbase oznámila, že proruskí povstalci umiestnili v blízkosti doneckých obytných štvrtí svoje palebné posty a vystavujú civilné obyvateľstvo nebezpečenstvu. Z týchto miest bolo v noci odpálených 50 rakiet, o čom svedčia satelitné snímky a výpovede očitých svedkov, uviedla skupina. Povstalecké raketomety Grad podľa novinárov mierili hlavne na mesto Avdijivka, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády.

Avdijivka leží tesne pri frontovej línii, ktorá sa dotýka severného okraja Donecka. V posledných dňoch sa stala miestom tvrdých bojov, z ktorých vyprovokovania sa povstalci a ukrajinská armáda vzájomne obviňujú.

Kyjev dnes oznámil, že okrem Avdijivky sa boje rozšírili aj do neďalekých obcí Pisky, Verchnotorecke a Voďane. Povstalci vraj nasadili tanky, granátomety a mínomety rôznych kalibrov. Počas bojov stratili štyroch bojovníkov. Prestrelky a ostreľovanie ukrajinské médiá hlásia aj z okolia Azovského prístavu Mariupoľ a z Luhanskej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:09