Reuters
StoryEditor

Islamský štát používa nové taktiky. Vďaka nim sú džihádisti pri náletoch neviditeľní

07.02.2017, 17:30
Autor:
tehteh

Džihádisti sa v irackom meste Mosul rozhodli využiť nové bojové praktiky. Búrajú diery do stien mosulských Iračanov. Tie im potom slúžia ako tunely na úrovni ulíc. Bojovníci Islamského štátu (IS) ich využívajú ako úkryt pred náletmi a pre nepozorovateľný pohyb po meste. A ešte im to aj zarobí, núti za to Iračanov totiž zaplatiť.

"Daesh (IS) rozbíja múry našich domovov a robia do nich diery. Nemáme na výber," povedal obyvateľov časti mesta zvanej, "Pepsi Street", ktorý si hovorí Abu Asaad. "A všetci obyvatelia sú nútení za to zaplatiť," dodal Asaad, jeden z tisícov, ktorý čelí rovnakému osudu.

Platba za ochranu
Poplatok je relatívne malý. Ide o 7000 irackých dinárov (v prepočte asi 130 eur), ale "tento, obchod so sebou prináša aj urážky a zranenia nevinných obyvateľov Mosulu," povedal Iračan zo západnej časti mesta, kde sa budovanie pouličných tunelov stalo účinnou zbraňou v boji s irackým letectvom.

Členovia Islamského štátu obyvateľom so zničenými domovmi povedali, že poplatok bude použitý na ochranu pred Irackými bezpečnostnými silami, napísala agentúra AFP. Tie minulý mesiac dosiahli plnú kontrolu nad východnou časťou Mosulu, čo predstavovalo významný medzník v ich ofenzíve k dobytiu poslednej veľkej džihádistickej bašty v krajine. Prebiehala od 17. októbra.

"Zostaň doma s týmito múrmi, alebo odíď," pretlmočil príkaz džihádistov Abú Asaad. Reťazec otvorov v priľahlých domácnostiach vytvára akési tunely, ktoré bojovníci potrebujú, aby sa po meste mohli pohybovať. "Ale mnoho z domácností má minimum elektriny, alebo rovno vôbec žiadnu. V zime ako je táto, môže teplota v noci bežne klesnúť pod bod mrazu," dodal.

Domovy ako štíty
"Nemôžeme pochopiť, ako IS môže stále tvrdiť, že zastáva islamské hodnoty, keď ničí na ruiny domovy ľudí, a tým im berie ich súkromie. Sú teraz otvorené a voľne vystavené svetu," povedal Mohammed Džalíl, žijúci v susedstve Nadžar v blízkosti rieky Tigris, ktorá Mosul rozdeľuje. Jeho domov je teraz, úplne prederavený dvoma dierami v stenách.

"Mám veľkú rodinu a neustále žijeme v strachu. Nemáme, kam ísť. A keď pôjdeme, dostaneme sa do prostriedku vojenskej operácie," opísal Džalíl pocity otca, ktorého domov sa stal štítom džihádistov. "Ako môžeme zostať v dome, ktorý ozbrojenci môžu použiť ako úkryt pri streľbe?" pýta sa sám seba.

Priamy útok bojovníkov IS na západný Mosul, teda na Staré mesto a tiež centrum niektorých z tradičných bášt džihádistov, sa očakáva tento mesiac, napísala agentúra AFP.

Penzijný dôstojník, narodený v Mosule, Zijád al-Zubajdí je dnes občiansky aktivista v susednej kurdskej oblasti Iraku. Tvrdo odsúdil využívanie civilistov v plánovaní vojenských krokov. "Táto taktika IS je špinavá. Civilistov bez rozmyslu obetujú a použijú ich ako ľudské štíty," povedal. "Veľmi dobre vedia, že sa bezpečnostné sily musia na Mosul posunúť síce čo najrýchlejšie, ale za cenu najmenšieho počtu obetí na civilistoch."

Bývalý prezident Saddám Husajn tiež vyberal peňažné obnosy za jeho vojenské rozhodnutia. Zaviedol takzvaný "Nábojnicový dekrét" (Bullet fee), čo bol poplatok vyberaný od rodín popravených väzňov.

01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 05 - Modified: 2024-03-26 11:32:12 - Feat.: - Title: Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:43