StoryEditor

"Nevyzerá to vôbec dobre." Mapy odhalili prekvapujúci pokrok v Kimovom raketovom programe

09.02.2017, 15:45
Autor:
fasfas
Jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey sa zdá byť väčšia ako kedykoľvek predtým.

Web americkej televíznej stanice CNBC zverejnil satelitné fotografie, ktoré naznačujú, že Pchjongjang pokračuje v rýchlom budovaní svojho raketového programu, konkrétne výskumných a vývojových centier a zariadení na skladovanie, testovanie a odpálenie rakiet.

"Deje sa tam toho naozaj veľa a nevyzerá to vôbec dobre," povedal pre CNBC David Schmerler, špecialista z Centra Jamesa Martina pre štúdium nešírenia jadrových zbraní. Jeho tím analyzuje fotografie služby Google Earth a satelitné snímky súkromnej spoločnosti Planet Labs. Vďaka sledovaniu propagandistických videí aj iných zdrojov si vytipujú, ktorým lokalitám majú venovať najväčšiu pozornosť.

Kimov technologický pokrok

V uplynulých týždňoch výskumné centrum identifikovalo novú raketovú základňu, ktorá je väčšia ako podobné strediská v iných kútoch KĽDR. Kamery severokórejskej televízie pred rokom vo februári zachytili Kim Čong-una pri inšpekcii tridsaťmetrového kozmického nosiča Kwangmjongsong. Vďaka analýze záberov Schmerler zistil, že sa nachádza v budove v Sanum-dongu severne od Pchjongjangu.

Keď sa výskumný tím preberal satelitnými snímkami Sanum-dongu z minulého roka, všimol si budovu s jedinečnými strešnými oknami, ktorých štruktúra zodpovedala interiéru na snímkach nosnej rakety.

Schmerler lokalitu, v ktorej sa stredisko nachádza začal sledovať ešte pred rokom 2009, kedy sa s lokalitou niečo začalo diať. Do tej doby sa na mieste nachádzal iba menší zrejme nevojenský objekt.

kldr mapa1 kldr mapa1 Google Earth

​Podľa satelitných snímok začal nový komplex skutočne vyrastať v roku 2011.

kldr mapa2 kldr mapa2 Google Earth

​Výskumníci predpokladajú, že v súčasnosti má hlavná hala rozmery 66x30 metrov, teda dosť miesta pre skladovanie 30 metrov dlhých rakiet.

kldr mapa3 kldr mapa3 Google Earth

​Z aktuálnych satelitných snímok je podľa Schmerlerovho tímu tiež zrejmé, že k zvýšenej aktivite dochádza aj na ďalších miestach v KĽDR, predovšetkým na odpaľovacej základni Sohae na západe krajiny.

Nosné kozmické rakety nie sú zbrane, ale v mnohom sa veľmi podobajú balistickým strelám. Ich vývoj svedčí o tom, ako ďaleko sa v technologickom vývoji Kimov režim dostal. "Realita je taká, že ak Severná Kórea nebude tieto rakety testovať, jej program sa neposunie ďalej. Američania musia preto premýšľať o tom, ako KĽDR zabrániť v testoch," vysvetlil bezpečnostný analytik výskumnej organizácie RAND Bruce Bennett.

Atmosféra ako za pádu ZSSR

Diktatúra Kim Čong-una len v uplynulom roku uskutočnila celkovo viac ako 20 raketových testov, odpálila strely z ponoriek, testovala, či nos rakiet vydrží teplotnú záťaž návratu do atmosféry. Režim tiež tvrdí, že testoval svoju prvú vodíkovú bombu.

Vo svojom novoročnom prejave severokórejský vodca povedal, že je krajina blízko k testu medzikontinentálnej balistickej strely. Pripravený by podľa jeho slov mal byť v rozmedzí niekoľkých mesiacov. Očakáva sa, že príležitosťou pre to by mohli byť oslavy výročia narodenia Kimovho otca Kim Čong-ila a dedka Kim Ir-sena, ktoré sú vo februári a apríli.

Akčný rádius severokórejských rakiet:

KLDR rakety dosah KLDR rakety dosah Reuters

​Vyprovokovať akciu by podľa expertov mohli aj iné udalosti. Nový americký minister obrany James Mattis varoval počas návštevy Južnej Kórey minulý týždeň režim Kim Čong-una, že na akékoľvek použitie jeho jadrového arzenálu odpovie "efektívnou a masívnou odvetou".

Navyše sa majú v nasledujúcich týždňoch uskutočniť spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey. Dôvodom pre pritvrdenie postoja KĽDR môže byť aj nestabilná situácia v Južnej Kórei po škandále odstupujúcej prezidentky, nakoľko sa krajina pripravuje na nové voľby hlavy štátu.

"Je správne predpokladať problémy vo východnej Ázii, ktorá je v súčasnosti oveľa výbušnejsšia ako v minulých rokoch," uviedol pre CNBC Isaac Fish z Centra ázijskej spoločnosti pre americko-čínske vzťahy. Napätie prirovnal k tomu, ktoré panovalo počas vojny vo Vietname, udalostí na námestí Nebeského pokoja v Pekingu alebo za pádu Sovietskeho zväzu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:54