StoryEditor

Americkí vojaci sú nevyhnutné zlo

20.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Iračania považujú amerických vojakov vo svojej krajine za nevyhnutné zlo. Neskrývajú, že ich už majú dosť, no na druhej strane ešte nechcú, aby odišli, pretože si uvedomujú, že sú zatiaľ jedinou zárukou akého-takého chodu krajiny.
Tieto zistenia vyplývajú zo včera zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal nezávislý iracký Inštitút strategických štúdií na vzorke 1 100 respondentov. Ide o prvý prieskum verejnej mienky v Iraku od pádu režimu Saddáma Husajna.
Až 73 percent obyvateľov Bagdadu zastáva názor, že americkí vojaci zlyhali a neboli schopní zaistiť v ich nepokojnom meste bezpečnosť. Na druhej strane len 17 percent respondentov uviedlo, že vojaci USA by mali ich krajinu bezodkladne opustiť. Asi 51 percent si želá, aby zostali, kým nebude v Iraku zvolená trvalá vláda.
Prieskum ukázal, že 56 percent opýtaných nie je spokojných s úsilím USA v oblasti zdravotníctva a viac než polovica respondentov obvinila Američanov zo zodpovednosti za nedostatky, ktoré cítiť vo verejných službách ako dodávky vody či elektriny. Len jedno percento Iračanov vyjadrilo spokojnosť nad úsilím USA o obnovu ich vojnou zničenej krajiny, zatiaľ čo 94 percent označilo tieto snahy za jednoznačne nedostatočné.
Prvý slobodný iracký prieskum tiež ukázal všeobecnú nedôveru obyvateľstva v iracké politické strany. Spomedzi opýtaných by až 63 percent uprednostnilo vládu zloženú z technokratov, zatiaľ čo len 5,5 percenta si myslí, že krajinu by mali viesť politici. Vyše 70 percent Iračanov neschvaľuje rozhodnutie USA, na základe ktorého sa minulý mesiac rozpustili iracké ozbrojené sily, bezpečnostné úrady a ministerstvá obrany a informácií. V dôsledku toho zostalo 400 000 ľudí bez práce.
"Musíme otvorene povedať, že spojenci nám nezabránili vykonať tento prieskum," uviedol riaditeľ inštitútu Saádún al-Dulajmí. "Takýto slobodný prieskum verejnej mienky by za bývalého režimu nebolo možné urobiť," dodal a oznámil, že na budúci týždeň inštitút zverejní výsledky ďalšieho prieskumu, ktorý bude pokrývať celé územie Iraku. Nezávislé prieskumy verejnej mienky boli nemysliteľné za vlády Saddáma Husajna, ktorý ako jediný kandidát získal v prezidentských voľbách vždy dokonalých 100 percent hlasov. Nezávislý Inštitút strategických štúdií vznikol v Iraku nedávno a vytvorila ho skupina irackých štatistov, plánovacích expertov a univerzitných profesorov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 03:02