Armée de l'Air
StoryEditor

Rusi brnkajú na nervy. Ich jadrové bombardéry boli na "výlete" až pri Francúzsku a Španielsku

11.02.2017, 12:10
Začalo to šesticou strojov, ktoré zachytila ​​protivzdušná obrana NATO neďaleko vzdušného priestoru Nórska.

S istou dávkou zveličenia by to mohlo pripomínať bájne strašidlo komunizmu, ktoré obchádza západnú Európu, zaklope na dvere vzdušného priestoru, zistí, kto každý je doma, a potom sa samo vráti do pelechu. Ruské jadrové bombardéry podnikli ďalšie turné k pobrežiam západoeurópskych krajín.

Francúzi si bombardéry vyfotili

Začalo to šesticou strojov, ktoré zachytila ​​protivzdušná obrana NATO nie až tak ďaleko od vzdušného priestoru aliančného Nórska. To poslalo do vzduchu stíhačky F-16. Štvorica ruských strojov si to namierila domov, dva stroje Tu-160 sa vyhli vzdušnému priestoru Nórska a pokračovali na juhozápad.

V západnej Európe tento vzorec správania za posledné roky poznajú, takže postup bol bežný. Britské Kráľovské letectvo poslalo do vzduchu stíhacie lietadlá eurofighter zo škótskej základne Lossiemouth a z východoanglického Conigsby. Ruské bombardéry obleteli, opäť v úctivej vzdialenosti, Škótsko, a zamierili k Írsku.

Íri zostali v pokoji, pretože nemajú žiadne lietadlo, ktoré by dvojmachové "Biele labute", ako ruskí piloti elegantné Tu-160 prezývajú, dokázalo dohnať.

Rusi následne zamierili k Bretónsku. Francúzi vyslali stíhačky Mirage a Rafale, tankovacie a radarové lietadlo, a Rusov si vyfotili. Do vzdušnej arény sa potom ešte zapojili španielski toreadori so stíhačkami F/A-18, načo Rusi odleteli domov.

Nad Baltom je rušno

Neobjavili sa žiadne správy, že by ruskí piloti narušili vzdušný priestor inej krajiny. Agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzskych činiteľov uviedla, že Francúzi kvôli ruským lietadlám išli do vzduchu štvrtýkrát za posledné dva roky.

V novembri 2015 napríklad lietadlá Tu-160 obleteli Európu, cez Gibraltár vstúpili do Stredomoria a odpálili strely na ciele v Sýrii. Vlani sa Rusi objavili pri hraniciach britského vzdušného priestoru vo februári, v septembri podnikli cvičný let navlas podobný tomu terajšiemu.

Výrazne hustejšia je prevádzka nad Baltom, kde spojenecké lietadlá kvôli nekomunikujúcím strojom - bezvýhradne ruským - majú stovky ostrých štartov ročne.

Západ na diaľkových letoch ruských bombardérov môže demonštrovať, že Kremeľ haraší zbraňami - Rusi vo vzduchu nekomunikujú a majú vypnuté palubné odpovedače - a precvičovať reakčnú dobu vlastných letectiev. Pre Rusko sú podobné lety symbolom obnovenia moci po chaose a úpadku 90. rokov. Zároveň aj spôsobom výcviku posádok.

Tu-160 môže niesť až 12 podzvukových striel s plochou dráhou letu, ktoré možno vybaviť jadrovými hlavicami. Strely majú dosah 3 000 kilometrov. Západoeurópsku obranu proti takýmto strelám predstavujú rakety Aster, ktoré nesú napríklad britské torpédoborce triedy Daring (Type 45).

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:23