trump telefonujeReuters
StoryEditor

Diplomati sú vydesení. Trumpove telefonáty otriasajú dávnymi spojenectvami

11.02.2017, 10:10
Donald Trump počas prvých týždňov v Bielom dome dokázal, že si v diplomacii rozhodne nemieni brať servítky.

Trump svojimi telefonátmi pobúril Mexičanov či Austrálčanov, na Twitteri nahneval Iráncov. Americkí diplomati horúčkovito premýšľajú, ako narušené vzťahy urovnať, a dúfajú, že sa Trump časom upokojí.

Nový americký prezident koncom januára telefonoval so svojím francúzskym náprotivkom Francoisom Hollandom. Podľa zdroja z americkej administratívy oboznámeného s priebehom rozhovoru väčšinu času vykrikoval, že ostatné krajiny a medzinárodné organizácie ako NATO Spojené štáty len oberajú a zneužívajú. V spojitosti so Severoatlantickou alianciou Hollandovi údajne povedal, že USA "chcú svoje peniaze späť".

"Bol to zložitý rozhovor, pretože hovoril rovnako ako na verejnosti. Hlavy štátu takto spolu navzájom väčšinou nehovoria. On hovorí v sloganoch, takže tá konverzácia nebola veľmi usporiadaná," prezradil webu Politico nemenovaný zdroj z Trumpovho okolia.

Pochybný štýl diplomacie

Pochybnosti o Trumpovom štýle diplomacie vzbudzujú aj telefonáty s ďalšími štátnikmi. Denník The Washington Post pred týždňom priniesol správu, že Trump predčasne ukončil telefonát s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom, pretože ho naštvala dohoda o presídlení migrantov internovaných v austrálskych táboroch do USA.

Austrálskemu premiérovi údajne povedal, že toho dňa hovoril s ďalšími štyrmi svetovými štátnikmi vrátane Vladimira Putina, telefonát s Turnbullom však bol "zďaleka najhorší". "Verili by ste tomu? Obamova administratíva súhlasila, že prijme tisíce ilegálnych imigrantov z Austrálie. Prečo? Preskúmam túto hlúpu dohodu," posťažoval sa potom na Twitteri.

Podobné slová pochopiteľne vzbudili v Canberre znepokojenie. "Austrália do vzťahu so Spojenými štátmi veľa investovala a vždy bola verným partnerom, predovšetkým od vyhlásenia globálnej vojny proti teroru. Trump Austráliu k podpore svojich záujmov v Ázii a Pacifiku potrebuje," vysvetlil agentúre Bloomberg austrálsky bezpečnostný analytik John Blaxland.

Pozornosť vzbudili tiež Trumpove náznaky, že by americká armáda mohla intervenovať v Mexiku proti miestnym zločineckým gangom. "Máte tam dole u vás kopu zloduchov. Nerobíte dosť, aby ste ich zastavili. Myslím, že vaša armáda sa bojí. Naša nie, takže by som ju mohol poslať, aby sa o to postarala," povedal podľa agentúry AP Trump počas telefonátu s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom.

"Musíme byť tvrdí"

Nič z toho sa v oficiálnych prepisoch Trumpových telefonátov, ktoré zverejňuje Biely dom, neobjavilo a prezidentský tím všetky správy o jeho diplomatických faux pas poprel. "Ak sa dopočujete o telefonátoch, ktoré teraz vediem, nemusíte mať starosti. Proste sa tým neznepokojujte. Sú tvrdé. My musíme byť tvrdí," vyhlásil Trump pred týždňom počas prejavu vo Washingtone.

Množstvo ľudí si však starosti robí. Predovšetkým predstavitelia ministerstva zahraničných vecí, ktorí boli zvyknutí na to, že sa prezident s nimi pred rokovaním s inými štátnikmi radí. "Na tejto vláde nás najviac znepokojuje, že vôbec nedbá na odborníkov a na to, čo tu po desaťročia robíme. Myslím, že nám v ničom neverí," okomentoval vzťah Trumpovho tímu k diplomatickým elitám pre Politico nemenovaný zdroj z ministerstva zahraničia.

Diplomatov snáď ešte viac než Trumpove telefonáty desia jeho tweety. "Irán bol v poslednom ťažení a pred zrútením, kým neprišli Spojené štáty a neposkytli mu záchranné lano v podobe dohody: 150 miliárd dolárov," skritizoval napríklad nedávno dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorá je pritom odborníkmi považovaná za jeden z mála úspechov zahraničnej politiky Baracka Obamu.

Vzťahy potom ďalej zhoršili nové sankcie, ktoré USA na Teherán uvalili po teste rakety stredného doletu. Trump ešte pred ich schválením americkým ministerstvom financií naznačil, že nevylučuje ani vojenský zásah proti Iránu. "Niektorí neskúsení ľudia v regióne a v Amerike hrozia Iránu. Mali by vedieť, že hrozby na Irán nikdy nezaberali," odkázal v piatok do USA iránsky prezident Hasan Rúhání.

Trumpove tweety sa tiež podieľali na rapídnom zhoršení vzťahov s Mexikom, ktoré sú už tak dosť napäté kvôli Trumpovmu plánu na výstavbu múru na spoločnej hranici.

Enrique Peňa Nieto podľa denníka The Huffington Post voči novému šéfovi Bieleho dlho vsádzal na politiku appeasementu. Keď mu ale Trump pred plánovaným stretnutím vo Washingtone cez Twitter odkázal, že ak Mexiko múr proti migrantom nezaplatí, nemusí do Washingtonu vôbec jazdiť, bolo to príliš aj na neho. Cestu zrušil a vzťahy oboch krajín spadli na bod mrazu.

Nový informačný trend

Trumpova twitterová diplomacia ukazuje na nový trend: tradičné štruktúry strácajú monopol na informácie. "Prvou ukážkou zrušenia tohto monopolu bola takzvaná arabská jar, kedy sa ukázalo, že už nehrá rozhodujúcu rolu, ktorá zložka kontroluje rádia, noviny a televíziu. Sociálne siete bežali úplne nezávisle. Donald Trump je inovátorom v tom, ako sa rozhodol tento nový fenomén fakticky v politike využívať," uviedol pre iDNES.cz riaditeľ zahraničného odboru pražského Hradu.

Americká diplomacia sa teraz aspoň snaží následky Trumpových bojovných telefonátov a tweetov urovnať. Nový šéf diplomacie Rex Tillerson od začiatku februára obvoláva hlavných spojencov USA a uisťuje ich o odhodlaní Washingtonu dodržať všetky spojenecké záväzky.

Pomáha mu v tom aj minister obrany James Mattis, ktorý na začiatku februára navštívil Južnú Kóreu a zopakoval tam americké odhodlanie brániť krajinu pred prípadným útokom zo Severnej Kórey. Austrálčanov zase chlácholil republikánsky senátor John McCain, ktorý Trumpove výroky voči Canberre označil za "zbytočné" a "škodlivé".

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-23 04:29:35 - Feat.: - Title: Nájdu riešenie aj v zložitých situáciách: Toto sú najdiplomatickejšie znamenia zverokruhu 04 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:23