Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump o anexii Krymu: Bol Obama na Rusko príliš mäkký?

15.02.2017, 16:59
Autor:
TASRTASR
Nový americký prezident očakáva, že Rusko vráti Krym Ukrajine.

Americký prezident Donald Trump sa aj dnes vyjadril k otázke ruskej anexie ukrajinského Krymského polostrova. Nastolil otázku, či nebol jeho predchodca Barack Obama na Moskvu príliš mäkký.

"Krym si vzalo Rusko počas Obamovej administratívy. Bol Obama na Rusko príliš mäkký?" napísal Trump na svojom účte na sociálnej sieti Twitteri.

Trumpov názor je v protiklade k Obamovmu

Ako v utorok uviedol hovorca Bieleho domu Sean Spicer, Donald Trump očakáva, že Rusko vráti Krym Ukrajine. "Prezident Trump dal veľmi jasne najavo, že očakáva od ruskej vlády deeskaláciu násilia na Ukrajine a vrátenie Krymu," uviedol Spicer na tlačovej konferencii. Podľa neho si však Trump chce s Ruskom rozumieť.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes na to reagoval slovami, že Rusko nebude na tému vrátenia Krymského polostrova diskutovať s nikým, ani so Spojenými štátmi.

Trump ešte počas vlaňajšej prezidentskej kampane naznačil, že USA by mali akceptovať anektovanie Krymu Ruskom, ak to povedie k lepším vzťahom s Moskvou a silnejšej spolupráci v boji proti militantom skupiny Islamský štát (IS).

Takýto názor bol v protiklade k stanovisku vlády vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu, ktorá uvalila na Rusko ekonomické sankcie za obsadenie ukrajinského územia.

Prímeria zlyhali

Rusko anektovalo Krym na jar 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktoré bolo výsledkom masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom.

Krymský polostrov je subjektom Ruskej federácie na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov.

Tento vývoj viedol proruské sily v Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ tiež neuznávajú.

Tieto separatistické tendencie v Donbase sa Kyjev snažil zastaviť spustením protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl. Následné boje na východe Ukrajiny si vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch. Znepriatelené strany sa dohodli na viacerých prímeriach, žiadne z nich však dlho nevydržalo. Zo zodpovednosti za obnovenie bojov sa zakaždým znepriatelené strany obviňovali navzájom.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:00