Reuters
StoryEditor

Poliaci investujú do vojenského námorníctva miliardy. Nová flotila chce brázdiť oceány

19.02.2017, 18:05
Poľská flotila by mala byť po novom schopná použiť silu v globálnom rozsahu.

Doteraz to bol len chudobný príbuzný ďalších častí poľskej armády. Poľské loďstvo bolo takpovediac len do počtu a nemohlo konkurovať na zahraničné misie nasadzovaným jednotkám pozemného vojska alebo modernizovaného letectva. V nasledujúcich rokoch by sa to malo zmeniť. Poľsko nakúpi nové lode a ponorky v prepočte za 3 miliardy eur.

Kým do obstarania amerických stíhačiek alebo do vývoja a výroby nových poľských tankov sa investovali miliardy, bolo námorníctvo pri nákupe nových zbraní vždy až na poslednom mieste. Loďstvo si v posledných dvadsiatich rokoch obstaralo len dve dlhoročné, pôvodne americké fregaty, drvivá väčšina jeho vybavenia má však pôvod ešte v časoch komunizmu a priemerný vek poľských vojenských lodí je tridsať rokov.

Jediná moderná loď, hliadková korveta Slazak, ktorá sa stavia v Gdansku podľa nemeckej licencie a je na radaroch "neviditeľná", síce už bola predvlani spustená na vodu, ale dokončená bude v polovici roka.

Von z baltského rybníka

Podľa doterajšej koncepcie poľskej armády nemalo sedem tisíc poľských námorníkov väčšie ambície, než hliadkovať pri poľskom pobreží Baltského mora. Nepočítalo sa s tým, že by opúšťali tieto plytké vody, ktoré sú kvôli ich priemernej hĺbke päťdesiat metrov prezývané baltský rybník.

V projekte, ktorý koncom minulého týždňa predstavil poľský Úrad národnej bezpečnosti, sa hovorí o tom, že poľská flotila sa má úplne zmeniť. Namiesto menších korviet majú byť do výzbroje zaradené väčšie fregaty a celá flotila, vrátane nových ponoriek, má byť pripravená zasiahnuť aj ďaleko od poľského územia. "Nedostatočné využívanie potenciálu Poľska a jeho polohy pri Balte viedlo k zanedbaniu nášho námorníctva," uviedol poľský prezident Andrzej Duda k nutnosti rozvoja vojenského loďstva.

Podľa Úradu národnej bezpečnosti by sa malo Poľsko v priebehu nasledujúcich desiatich rokov vyrovnať vojenskému námorníctvu takých krajín, ako je Austrália, Kanada alebo Holandsko. Poľská flotila by mala byť "schopná použiť silu v globálnom rozsahu".

Operačným rádiom poľských lodí by tak podľa predstáv súčasného vedenia krajiny mal byť nielen Balt alebo Severné a Nórske more, ale aj more Stredozemné, Čierne, Atlantický oceán a dokonca aj Arktída.

Budú stačiť tri miliardy?

Hoci poľské námorníctvo nechystá nič také ako nákup lietadlovej lode či jadrových ponoriek, ktoré by z neho urobili konkurenta najväčším námorníctvam sveta, ako sú americké, ruské či čínske, chce sa podľa denníka Rzeczpospolita dostať aspoň do "tretej ligy" stredne veľkých svetových flotíl. Tá by mala mať väčšie ambície, než len operovať okolo svojich brehov.

Podľa doterajších plánov malo v najbližších rokoch poľské námorníctvo dostať šesť nových lodí a tri ponorky. Avšak podľa nových plánov to má byť oveľa viac zbraní, vrátane napríklad špeciálnych lietadiel na likvidáciu cudzích ponoriek. Väčšina nových lodí, ktoré majú stáť v prepočte asi 3 miliardy eur, sa bude stavať v poľských lodeniciach.

Opozícia ale "megalomanské plány" Dudu a Úradu národnej bezpečnosti kritizuje. "Radi by videli naše lode v tropických moriach. Ale to nemá nič spoločné s obranou krajiny a môže to stáť obrovské peniaze," vysvetľuje bývalý viceminister obrany Czeslaw Mroczek z opozičnej Občianskej platformy.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:54