Reuters
StoryEditor

Trump burcoval davy incidentom zo Švédska. Severania netušia, o čom hovoril

19.02.2017, 17:25
Autor:
sansanČTKČTK
Okrem často podráždených reakcií si však niektorí začali zo zmätku okolo udalosti robiť žarty.

Donald Trump v sobotňajšom prejave opäť vyzýval k sprísneniu imigračnej politiky. Varovaním sú podľa neho incidenty s prisťahovalcami z európskych krajín. "Pozrite, čo sa stalo včera večer vo Švédsku," burcoval zhromaždených priaznivcov. Švédske úrady však netušia, aký prípad mal americký prezident na mysli. O žiadnom incidente nemajú správy.

Trump varoval v prejave pred teroristickými činmi, ktorým podľa neho Európania teraz čelia v dôsledku prijímania cudzincov. "Pozrite, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera večer stalo vo Švédsku," burácal Trump pred davmi priaznivcov v Melbourne na Floride. "Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko," povedal výhražne.

Švédi si však v nedeľu márne lámali hlavu nad tým, na aký incident sa Trump v prejave odvolával. Nikto nemal správy, že by sa v severskej krajine odohralo nešťastie, s ktorým by boli spájaní imigranti.

"Švédsko? Teroristický útok? Čo to fajčí?" Reagoval na Twitteri na Trumpove slová napríklad niekdajší švédsky minister zahraničia Carl Bildt.

Na sociálnych sieťach sa potom začali šíriť príspevky s heslom #LastNightInSweden (včera večer vo Švédsku). V mnohých z nich švédski používatelia upokojovali Američanov, ktorí im vyjadrovali sústrasť s udalosťami v Škandinávii.

"Nič sa tu vo Švédsku nestalo. Vôbec nič," reagovala na Trumpov prejav aj aktuálna správkyňa oficiálneho švédskeho twitterového účtu (krajina od roku 2011 zveruje oficiálny účet vždy na týždeň niektorému z občanov).

Okrem často podráždených reakcií si však niektorí začali zo zmätku okolo udalosti robiť žarty. Pripúšťali, že spomínaný masaker sa zrejme predsa len odohral a že polícia v súvislosti s ním hľadá Švédskeho šéfkuchára, postavičku z populárneho amerického programu pre deti.

Iní špekulovali, že onou nešťastnou skutočnosťou mohlo byť vypredanie zásob pohraničných múrov v nábytkárskom reťazci IKEA.

Problematike uplynulej noci sa podrobne venuje napríklad denník Aftonbladet, ktorý na webe zverejnil v angličtine výpis všetkého, čo sa v krajine stalo v noci na sobotu. Najvážnejším incidentom bol prípad muža, ktorý sa v piatok popoludní v Štokholme pokúsil upáliť. Motív jeho činu nebol zverejnený, oznámené bolo len to, že tajné služby sa do vyšetrovania nezapojili. V Štokholme sa tiež odohrala policajná automobilová naháňačka s opitým vodičom, ktorý ukradol auto.

Americký denník Business Insider uvádza, že Trump o údajnom incidente vo Švédsku hovoril potom, čo stanica Fox News v piatok odvysielala rozhovor s dokumentaristom Amim Horowitzom, ktorý spája nárast kriminality vo Švédsku so zvyšujúcim sa množstvom žiadateľov o azyl. Podľa denníka to pritom nie je prvýkrát, čo Trump pri svojich prejavoch čerpal z televízneho vysielania. Na konci januára tweetoval o násilí spojenom so zbraňami v Chicagu, pričom vychádzal z rovnakých štatistík, ako o niečo skôr stanica Fox News.

Nejde o prvý prípad, keď niekto z Trumpovej administratívy upozorňuje na teroristické útoky, ktoré sa nestali. Pred dvoma týždňami prezidentova poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzný Trumpov migračný dekrét s odvolaním sa na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku. V ospalom mestečku na juhozápade Kentucky sa však žiadny podobný čin nikdy nestal.

01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:48