StoryEditor

Personálne zmeny v Maďarsku

17.06.2002, 00:00

Nová maďarská vláda premiéra Pétera Medgyessyho sa pustila rázne do práce. Už v prvých dňoch po svojom nástupe k moci uskutočnila mnoho zásadných personálnych zmien na vedúcich postoch v štátnej správe. Odvolala, napríklad, väčšinu ministerských námestníkov, vedúcich tajných služieb. Padli však aj doterajší riaditelia ÁPV Rt. (maďarskej obdoby Fondu národného majetku) a daňového úradu rovnako ako riaditelia štátom vlastnených podnikov, pošty či Maďarskej investičnej banky (MFB).
Rýchle zmeny odôvodnila Medgyessyho vláda správaním predchádzajúcej vlády, ktorá až do poslednej chvíle strávenej vo funkcii intenzívne a nekontrolovateľne utrácala rozpočtové peniaze a teraz vraj hrozilo zametanie stôp po týchto, v mnohých prípadoch pravdepodobne protiprávnych, transakciách. "Zavrieme kohútiky a klepneme im po prstoch," tvrdí hovorca novej vlády Zoltán J. Gál, podľa ktorého nová vláda do týchto funkcií namiesto politických delegátov Orbánovho kabinetu postaví odborníkov. Opozícia má, samozrejme, na to iný názor. "Je to bartolomejská noc maďarskej štátnej správy," vyhlásil predseda FIDESZ-u Zoltán Pokorni. Zabudol však dodať, že vláda FIDESZ-u po svojom nástupe vykonala rovnako rozsiahle zmeny s jedným rozdielom, že striedanie pretiahla na trochu dlhšie časové obdobie. "Keď už tieto zmeny vykonávame, z taktického hľadiska je lepšie urobiť to naraz," hovorí politológ Ádám Török, podľa ktorého sa tým skráti aj čas verejného a mediálneho ohlasu podobných krokov. Odborníci i komentátori zároveň dodávajú, že by už predsa len mohol v Maďarsku dvanásť rokov po páde socializmu nastať čas, keď bude väčšina štátnej správy stáť na nadstraníckych a odborných základoch a prípadná zmena vlády sa jej nijako výrazne nedotkne.
Niektoré kádrové rozhodnutia novej vlády navyše vyvolali vlnu kritiky nielen zo strany opozície. Mnohí jej vytkli už výber spomínaného vládneho hovorcu, ktorý je synom významného socialistického politika, posledného komunistického ministra vnútra a predsedu parlamentu v rokoch 1994 -- 1998 Zoltána Gála.
Veľmi negatívny ohlas vo finančných kruhoch vyvolalo vymenovanie premiérovho osobného priateľa a spoločníka v jednej menšej firme, Jánosa Erösa na čelo MFB. "Erös má v bankovom svete a v spriaznených politických, mediálnych a odborných kruhoch zlú povesť," konštatoval najčítanejší maďarský denník Népszabadság, podľa ktorého musel premiér vedieť, že Erösove vymenovanie sa bude chápať ako symbolický krok a napriek tomu ho urobil. Dôvodom bankárovej zlej povesti je, že obidve banky, ktoré dosiaľ viedol, počas jeho riadenia stratili časť svojho kapitálu a museli sa privatizovať za menej priaznivých podmienok, ako sa predtým predpokladalo. Erösov osobný majetok sa v čase strávenom v týchto funkciách, naopak, rozmohol, napríklad, vďaka kontroverzným transakciám s manažérskymi majetkovými akciami, ktoré vlastnil. Vyšetrovania síce Erösovi nikdy nedokázali žiadne porušenie zákona, jeho konanie sa však všeobecne považovalo za porušenie etických noriem platných v bankovej sfére.
Erös, samozrejme, všetky obvinenia odmieta. "Mnohí by chceli, aby sa problémové transakcie MFB nikdy neobjasnili, a preto na mňa teraz útočia," tvrdí bankár, s tým, že ponúknutý post prijal iba z priateľstva k premiérovi. MFB fungovala v čase Obránovej vlády ako alternatíva, parlamentom nekontrolovaný "privátny rozpočet" kabinetu. Prostredníctvom banky sa bez vypísania riadnej súťaže financovali rôzne veľké projekty vrátane výstavby diaľnic, a otázky ohľadne podrobností týchto akcií boli odmietané s odkazom na bankové tajomstvo. Vyšetrenie doterajšieho a spriehľadnenie budúceho hospodárenia MFB bude jedným z najdôležitejších úloh novej vlády. Otázkou zostáva, či málo vierohodný Erös bude tým správnym mužom na podobné úlohy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 05:30