junckerTASR/AP
StoryEditor

Aká bude budúcnosť Európskej únie? Komisia v "bielej knihe" ponúka päť scenárov

01.03.2017, 13:00
Autor:
TASRTASR
Debata o budúcnosti Únie vyvrcholí na summite v Ríme.

Očakávaný dokument o budúcnosti Európskej únie z dielne Európskej komisie (EK) ponúkne päť scenárov možného vývoja. K tzv. "bielej knihe", ktorú dnes popoludní predstaví predseda EK Jean-Claude Juncker, sa dostal magazín Politico.

Päť scenárov má názvy "pokračujeme", "nič, len jednotný trh", "tí, ktorí chcú viac, robia viac", "robiť menej, ale efektívnejšie" a "robiť viac spoločne", informoval magazín.

Prvý scenár: Pokračujeme

Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania Únie. Je založený na prehlbovaní jednotného trhu, na istej úrovni vojenskej spolupráce a na "jednotnom hlase v zahraničnej politike". Kľúčové právomoci - ako napríklad ochrana hraníc - by mali zostať v rukách členských štátov.

Druhý scenár: Nič, len jednotný trh

Ďalšou možnosťou, ktorú navrhuje EK, je dôraz len na spoločný európsky trh. Zjednodušilo by to rozhodovanie, ale obmedzilo schopnosť Únie ako celku reagovať a vystavilo by to riziku menu euro zastavením ekonomickej integrácie.

EK sa obáva, že táto možnosť by priniesla hraničné kontroly, samostatnú zahraničnú politiku členských štátov a zložitejšiu obrannú spoluprácu, či uzatváranie únijných obchodných dohôd.

Tretí scenár: Tí, ktorí chcú viac, robia viac

Tretí scenár magazín Politico opísal ako viacrýchlostnú Úniu založenú na "koalíciách ochotných" v konkrétnych oblastiach. Podľa EK by tento model viedol k rozdielnym občianskym právam v jednotlivých členských štátoch a zrejme by sa nepodarilo úplne dobudovať menovú úniu. Na druhej strane by umožnil užšiu spoluprácu v oblasti obrany a obchodu.

Štvrtý scenár: Robiť menej, ale efektívnejšie

EK pripúšťa aj možnosť skresať počet oblastí, ktorý sa Únia venuje, ale dôkladnejšie sa im venovať. Ako príklad uvádza plne funkčnú Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž, jednohlasnú zahraničnú politiku alebo vytvorenie Európskej obrannej únie. Eurokomisia vidí problém v tom, že členské štáty by sa museli najprv dohodnúť, v ktorých oblastiach sú všetci za hlbšiu integráciu. Užšia spolupráca by sa mohla týkať napríklad obchodu alebo bezpečnosti.

Piaty scenár: Robiť viac spoločne

Piaty scenár, založený na hlbšej spolupráci vo viacerých oblastiach, Politico opísal ako cestu k federalizácii Únie. EK to považuje za ideálnu možnosť pre eurozónu, ktorá by získala viac vlastných zdrojov. EÚ by mala pri tomto scenári hovoriť za všetkých členov v obchodnej a zahraničnej politike. Posilnila by sa úloha únijných inštitúcii, čo by podľa EK mohlo popudiť časť spoločnosti spochybňujúcej legitimitu EÚ.

​Minulý týždeň sa Juncker vyslovil za vytvorenie viacrýchlostnej EÚ po odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva. Šéf eurokomisie vyjadril názor, že na najdôležitejších veciach sa nemusia zhodnúť všetky členské štáty a počet zástancov spoločných riešení sa môže líšiť v závislosti od témy.

Debata o budúcnosti Únie vyvrcholí na summite v Ríme, ktorý sa uskutoční 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Do konca marca sľúbila britská premiérka Theresa Mayová formálne požiadať o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:41