russia todayAP
StoryEditor

Klamú od rána do večera. Ruská propaganda narušuje súžitie Nemcov, varuje minister financií

07.03.2017, 13:20
Autor:
ČTKČTK

Ruská propaganda podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho (CDU) narušuje aj spolužitie v Nemecku. Štátna televízia Russia Today vysiela klamlivé správy od rána do večera, myslí si. Moskva by s tým mala prestať, povedal dnes tiež zahraničným novinárom v Berlíne.

Schäuble dnes zodpovedal na otázku k protiruskými sankciám. Nemecko k nim podľa neho po zabráni ukrajinského Krymu ruskými jednotkami nepristupovalo s ľahkým srdcom, ale kým sa nezmení správanie Moskvy, bude ich presadzovať. Porušenie medzinárodných pravidiel nie je možné akceptovať.

Rovnako podľa neho nie je možné prijať spôsob, akým ruská televízia Russia Today šíri falošné správy. Schäuble v tejto súvislosti pripomenul predchádzajúce tvrdenie ruskej strany, že Krym obsadili vojaci na dovolenke. Teraz sa podľa neho ukazuje, že tá dovolenka je stála.

Ruská propaganda podľa Schäubleho pôsobí aj na vnútronemecké pomery a môže narušovať pokojné spolužitie občanov rôzneho pôvodu a presvedčenia, čo ho poburuje. V Nemecku žije množstvo Rusov, ktorí sú podľa Schäubleho "neustále dráždení neuveriteľne klamlivými falošnými správami v takej miere, že je to neprijateľné".

"Preto by sa malo s touto propagandistickú vojnou, ktorá používa falošné správy, skončiť," vyjadril tiež svoje presvedčenie.

Nemecko sa terčom vymyslených správ stáva opakovane. V poslednom čase to bola napríklad vymyslená správa o znásilnení litovského dievčaťa nemeckými vojakmi. Viacero nemeckých politikov očakáva, že by ruská propaganda mohla zasiahnuť aj do volebnej kampane pred septembrovým hlasovaním o zložení parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:58