Reuters
StoryEditor

Čo s Putinom a Ukrajinou? Trump sa plánuje osobne poradiť s Merkelovou

10.03.2017, 18:35
Autor:
ČTKČTK
Šéf Bieleho domu chce s Merkelovou rokovať tiež o zvýšení príspevkov európskych krajín na obranu v rámci NATO.

Americký prezident Donald Trump chce na budúci týždeň s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou hovoriť o jej pohľade na riešenie konfliktu na Ukrajine či o tom, ako vychádzať s ruským vládcom Vladimirom Putinom.

Podľa agentúry Reuters to dnes novinárom povedalo niekoľko činiteľov Bieleho domu, ktorí ich informovali o podrobnostiach návštevy kancelárky vo Washingtone plánovanej na utorok. Pôjde o prvé stretnutie oboch štátnikov, medzi ktorými od Trumpovho nástupu do funkcie nepanujú príliš priateľské vzťahy.

Trump, ktorý na adresu Nemecka a Merkelovej po svojom zvolení povedal niekoľko ostrých výrokov v súvislosti s vedúcou rolou Berlína v Európskej únii alebo ústretovým prístupom kancelárky k utečencom, sa podľa spomínaných predstaviteľov chce nechať zasvätiť do jej názorov.

Zatiaľ čo až doteraz sa prezident voči centrálnej európskej veľmoci vymedzoval skôr negatívne, teraz sa podľa svojich ľudí chce Merkelovej opýtať, ako by podľa nej Washington mohol pomôcť vyriešiť situáciu na východe Ukrajiny či ako na vzťahy s Putinom.

Trump opakovane vyhlásil, že by rád zlepšil vzťahy USA a Ruska, jeho ministri ho však odrádzajú od prílišnej ústretovosti či rušenia sankcií. "Očakávam, že pôjde o veľmi pozitívnu, srdečnú schôdzku," citovala Reuters jedného z nemenovaných predstaviteľov.

Trump s Merkelovou doteraz rokoval len telefonicky. V januári po spoločnom telefonáte vydali vyhlásenie, v ktorom zdôraznili význam Severoatlantickej aliancie a takisto sa zaviazali k spoločnému boju proti terorizmu.

Len niekoľko dní potom ale Berlín kritizoval Trumpovo prezidentské nariadenie, ktoré zablokovalo vstup do krajiny obyvateľom siedmich prevažne moslimských štátov. Platnosť dekrétu medzitým pozastavili americké súdy, Trump ale tento týždeň vydal nový.

Šéf Bieleho domu chce s Merkelovou rokovať tiež o zvýšení príspevkov európskych krajín na obranu v rámci NATO. Nemecko by podľa neho malo ísť príkladom a Trump je potešený, že chce svoj záväzok na zvýšenie obranných výdavkov dosiahnuť do roku 2024. Hovoriť sa má aj o utečeneckej kríze, na ktorú majú obaja úplne odlišný pohľad.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:01