Turecký prezident Recep Tayyip ErdoganTASR/AP
StoryEditor

Turecká kampaň v Európe naráža na odpor. Ste nacisti, rozčuluje sa Erdogan

11.03.2017, 15:36
Autor:
abaabaČTKČTK

Tureckí predstavitelia začali v posledných dňoch kampaň pred aprílovým referendom, ktoré má zaviesť v krajine prezidentský systém. Hlasy sa snažia získať aj v menšinách Turkov za hranicami.

V Holandsku však v sobotu narazili, keď minister zahraničia Mevlut Cavusoglu nedostal povolenie pristáť v Rotterdame.

Erdoganove vyhrážky

Turecký prezident vzápätí pohrozil Holandsku recipročnou odvetou a prirovnal holandský postoj k počínaniu fašistov.

"Môžete zakázať nášmu ministrovi zahraničia letieť, ale uvidíme, Holandsko, ako po tomto budú vaše lietadlá lietať do Turecka," povedal Recep Tayyip Erdogan s tým, že má na mysli "diplomatov, a nie bežných občanov". Za holandským postupom vidí "pozostatky nacizmu" a "fašistami".

Turecko svoju kampaň v Holandsku nevzdáva. Keď úrady zakázali pristáť ministrovi zahraničia, pokúsi sa do krajiny dostať minister pre rodinu a sociálnu politiku, ktorý volí cestu po zemi. V sobotu popoludní to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú tlačovú agentúru Anadolu a holandskú agentúru ANP.

Už ráno šéf tureckej diplomacie v televízii hrozil "tvrdými sankciami", pokiaľ mu holandské úrady v ceste zabráni. Holandská vláda následne oznámila, že sa rozhodla zrušiť tureckému lietadlu povolenie pristáť.

Premiér Mark Rutte sa odvolal vo vyhlásení na bezpečnostné dôvody a potrebu zabezpečiť verejný poriadok a uviedol tiež, že vyhrážky tureckými sankciami "znemožnili snahu o rozumné východisko". Preto sa vláda rozhodla prikročiť k zákazu pristátia.

Cavusoglu sa chcel v Rotterdame zúčastniť zhromaždenia na podporu nadchádzajúceho referenda o zmene tureckej ústavy. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ale v piatok akciu zakázal.

Zákazy aj inde po Európe

Tureckí politici v posledných dňoch začali kampaň pred aprílovým referendom o zmene ústavy, ktorá má v Turecku zaviesť prezidentský systém.

Hlasy voličov sa snaží získať aj za hranicami. Rakúsko, Švajčiarsko a Nemecko už podobné akcie s tureckými predstaviteľmi na niektorých miestach zakázalo.

Zákaz mítingov vyvolal ohlas predovšetkým v Nemecku, kde žijú podľa niektorých zdrojov zhruba tri milióny Turkov a údajne asi polovica z nich sa môže referenda zúčastniť.

Nemecko si vyslúžilo tvrdú kritiku okrem iného od tureckého prezidenta Erdogana, ktorý postup Nemcov prirovnal k "nacistickým praktikám".

Po ňom to opakovali niektorí ministri na čele so šéfom diplomacie Çavuşogluem. Holandsko bolo za druhej svetovej vojny okupované nemeckými nacistami.

Zmena tureckého základného zákona, o ktorej budú tureckí voliči hlasovať v apríli, podľa kritikov výrazne posilní právomoci autokratického šéfa štátu a urobí z neho prakticky neobmedzeného vládcu. Západní predstavitelia sa na navrhnutú novelu pozerajú s obavami.

Nemecký ústavný súd tento týždeň dospel k záveru, že Berlín môže zakazovať sporné vystúpenie tureckých vládnych činiteľov v Nemecku.

Sudcovia najvyššej justičnej inštancie v krajine svoje stanovisko zdôvodnili tým, že platná ústava ani medzinárodné právo nedávajú zahraničným štátnikom nárok jazdiť do Nemecka a vykonávať tam svoje úradné funkcie.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:54