StoryEditor

Koštunica napriek fiasku vylučuje predčasné voľby

21.09.2004, 00:00
Srbský premiér Vojislav Koštunica vylúčil možnosť predčasných parlamentných volieb napriek slabým výsledkom strán menšinovej vládnej koalície v nedeľňajších komunálnych voľbách. Koštunicov hlavný rival, prezident Boris Tadič, vyhlásil, že jeho strana sa nebude snažiť využiť veľké zisky a vynucovať vypísanie predčasných volieb s cieľom zosadiť len sedem mesiacov starú vládu

"Myslím si, že teraz je pre Srbsko najdôležitejšia politická stabilita," povedal Tadič novinárom. Ako dodal, Srbi majú teraz "volieb po krk", vyslovil však presvedčenie, že nasledujúce parlamentné voľby sa uskutočnia pred riadnym termínom, ktorý pripadá na december 2007. Voľby boli testom pre menšinovú Koštunicovu vládu. Premiér po nedeli utrpel druhú porážku v priebehu troch mesiacov, keď v júlových prezidentských voľbách skončila Koštunicova strana až na štvrtom mieste. Mnohí analytici preto kladú otázniky nad schopnosťou Koštunicovho kabinetu naďalej vládnuť, keďže v ňom nie je zastúpená ani jedna z týchto dvoch strán.
Podľa včera zverejnených výsledkov v komunálnych voľbách najviac hlasov, okolo 30 percent, získala Tadičova Demokratická strana (DS), nasledovala ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS), Koštunicova Demokratická strana Srbska (DSS) skončila až na treťom mieste. V súboji o post starostu Belehradu sa 3. októbra stretnú kandidáti DS a SRS - Nenad Bogdanovič (33 percent) a Aleksandar Vučič (29), situácia je podobná aj v iných významných miestach krajiny vrátane troch najväčších po Belehrade - Novom Sade, Niši a Kragujevaci. Predpokladá sa, že väčšina neúspešných kandidátov z prvého kola podporí - podobne ako v júnových prezidentských voľbách - kandidátov DS. V miestnych radách žiadna z týchto dvoch strán nezískala väčšinu, čo znamená, že bude potrebné hľadať koaličných partnerov. To podľa pozorovateľov dáva väčšie šance DS.
Okrem komunálnych volieb sa v nedeľu rozhodovalo aj o zložení nového parlamentu severosrbskej provincie Vojvodina, ktorá sa v ostatnom čase stala terčom pozornosti pre násilnosti namierené proti príslušníkom tamojšej maďarskej komunity. V súboji o post starostu Nového Sadu získala najviac hlasov kandidátka radikálov Maja Gojkovičová. SRS zaznamenala aj najlepšie výsledky v regionálnych parlamentných voľbách so ziskom asi 32 percent, nasleduje DS (25 percent). O rozdelení mandátov vo vojvodinskom parlamente sa definitívne rozhodne až 3. októbra v doplňovacích voľbách, keď pôjde o 60 z celkového počtu 120 kresiel. V meste Subotica, ktoré sa stalo centrom protimaďarských incidentov, stratil Zväz vojvodinských Maďarov doterajšiu väčšinu a získal 21 percent hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:13