StoryEditor

Historický deň pre Európu. Všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako Veľká Británia opustí EÚ

29.03.2017, 00:00
Autor:
dlmdlm
Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálne aktivuje článok 50 o vystúpení z Európskej únie. Čo bude teraz nasledovať?

Len o niečo málo viac ako deväť mesiacov potom, čo sa Briti v historickom hlasovaní rozhodli opustiť Európsku úniu, spustí dnes britská vláda formálny proces o opustení európskeho bloku aktiváciou článku 50, píše britský portál The Guardian.

Čo je to článok 50?
Iba v 190 slovách a v piatich bodoch, článok 50 Lisabonskej zmluvy stanovuje, ako člen EÚ môže dobrovoľne opustiť Európsku úniu. Určuje, že odchádzajúci by mal informovať Európsku radu o svojom úmysle , vyjednať dohodu o svojom odstúpení od zmluvy a vytvoriť právne dôvody pre budúce vzťahy s EÚ.

Použil ho už niekto predtým?
Nie. Grónsko bolo poslednou krajinou, ktorá hlasovala o opustení bloku. Išlo však o Európske hospodárske spoločenstvo, predchodcu EÚ, dlho predtým než článok 50 vôbec vznikol.

Čo sa "spustí" článkom 50?
Akonáhle krajina oznámi, že chce odísť, má dva roky na vyjednanie novej dohody, po ktorej už nebude podliehať zmluvám EÚ. Väčšina článku je pomerne vágna, ale v tomto dvojročnom časovom rozhraní je jednoznačná. Akékoľvek predĺženie môže byť poskytnuté iba nepravdepodobnou jednomyseľnou dohodou. Slovo "spustiť" sa používa preto, že s aktiváciou článku 50 sa odštartuje dvojročná lehota na dosiahnutie dohody.

Čo ak sa za dva roky nedosiahne dohoda?
Spojené kráľovstvo by aj napriek tomu malo k 29. marcu 2019 vystúpiť z EÚ, avšak bez dohody stanovujúcej právne a obchodné vzťahy s európskym spoločenstvom. Theresa Mayová varovala, že je pripravená odísť z rokovaní keď nedostane, čo chce. "Žiadna dohoda je pre Britániu lepšia, ako zlá dohoda," povedala v januári.

Je spustenie článku 50 neodvolateľné?
Nie. Lord Kerr, bývalý britský veľvyslanec pri EÚ, ktorý vypracoval článok 50, povedal: "Nie je neodvolateľné. Svoj názor môžete zmeniť aj keď je už tento proces v pohybe." Keď sa britská ministerka spravodlivosti Elizabeth Trussová o článku 50 vyjadrila ako o "neodvolateľnom" a "jednosmernom lístku", Downing Street sa od jej tvrdenia dištancoval.

Ako a kedy sa spustí článok 50?
Brexit oficiálne odštartuje v stredu 29. marca potom, čo britská vláda doručí list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. List by mal byť podstatne dlhší ako článok 50 sám o sebe. Od premiérky Theresy Mayovej sa očakáva vyhlásenie v parlamente, počas ktorého vysvetlí poslancom znenie osemstranového dokumentu.

Čo sa stane potom?
Vo štvrtok 30. marca zverejní minister pre brexit David Davis vládny návrh "veľkého zrušovacieho zákona". Ten ukončí autoritu právnych predpisov EÚ tým, že zmení všetky ustanovenia v britskom práve, akonáhle Británia odíde.

Ako bude EÚ reagovať?
Tusk sľúbil, že bude reagovať tým, že piatok 31. marca predstaví "návrh politických vodítok pre brexit".

Formálnu odpoveď od vedúcich predstaviteľov EÚ je nepravdepodobné očakávať až do summitu 29. apríla, kde sa prerokujú "politické vodítka", bez prítomnosti Veľkej Británie.

Kedy skutočne začnú rokovania?
Nie skôr, ako po druhom kole francúzskych prezidentských volieb dňa 7. mája, no možno až v júni.

Ako dlho budú trvať?
Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier predpokladá, že rokovania potrvajú menej ako 18 mesiacov. Rozhodujúca fáza pravdepodobne začne až v októbri 2017 po nemeckých voľbách 24. septembra. Barnier uviedol, že dúfa, že sa proces ratifikácie Európskym parlamentom začne v októbri 2018. Dohodu samotnú už členské štáty "zvyškovej EÚ" ratifikovať nemusia.

Institute for Government

​Dosiahne sa dohoda v priebehu dvoch rokov?
Podľa Lorda Kerra, ktorý okrem toho, že vypracoval článok 50, je aj najskúsenejším britským vyjednávačom pri EÚ, pravdepodobne nie. Odhaduje, že vláda má menej ako 50 percentnú šancu na riadne zabezpečenie odchodu v danom časovom rámci a potenciálne bude musieť akceptovať postupnú odluku trvajúcu oveľa dlhšie, čo si podľa neho vyžiada "desaťročie neistoty".

Gus O'Donnell, bývalý tajomník kabinetu tiež odhaduje, že je veľmi nepravdepodobné, že sa k dohode podarí dospieť do dvoch rokov. Vo svojom prejave pred referendom povedal: "Grónsko má o niečo menšiu populáciu ako Croydon a riešilo jeden problém, a to sú ryby. A jeden spor ... im trvalo vyriešiť nie dva roky, ale tri. My máme niekoľko sporných otázok. Predstava, že môžeme všetko zvládnuť za dva roky je, myslím si, veľmi nepravdepodobná."

Aké sú kľúčové sporné body?
Je to dlhý zoznam, dokonca aj témy rokovaní sú predmetom vyjednávaní. Veľká Británia napríklad požaduje, aby súčasťou diskusie o odchode boli aj obchodné rokovania, vysoko postavení činitelia EÚ si však myslia, že obchod by sa mal prerokovať oddelene.

Kým je Spojené kráľovstvo stále členom EÚ nemá povolené vyjednať obchodné dohody s krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ. Tieto obchodné a ďalšie dohody je však možné súbežne pripravovať.

Ďalšou kľúčovou témou, ktorá si vyžaduje urgentné riešenia sú práva občanov EÚ, ktorí žijú vo Veľkej Británii a britských občanov žijúcich v zahraničí. Britská vláda odmietla občanom Únie zaručiť ochranu pred začatím rokovaní, čo vedie k obavám, že budú použití ako tromf pri vyjednávaní. K iným naliehavým ale zákerným otázkam patria bezpečnostné kontroly, migrácia či hraničné kontroly.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:40