sturgeonováReuters
StoryEditor

Brexit nechceme. Škótsky parlament odhlasoval nové referendum o nezávislosti

28.03.2017, 18:23
Autor:
ČTKČTKahaaha
Škótsky parlament sa deň pred úradným začiatkom vyjednávania o odchode z únie zišiel a odhlasoval vypísanie nového referenda o nezávislosti Škótska.

Kým Angličania a Velšania odpočítavajú čas do odchodu z Európskej únie, obyvatelia severnej Británie prehodnocujú v predvečer aktivácie brexitu väzby na Spojené kráľovstvo. 

Škótska prvá ministerka (ako znie oficiálny titul premiérky) Nicola Sturgeonová apelovala na poslancov a otvorila diskusiu okolo pol tretej popoludní. "Spustenie článku 50 povedie k fundamentálnej zmene," pripomenula ministerka plán na stredu, kedy má britská premiérka oficiálne požiadať o odchod krajiny z Európskej únie. "Táto zmena by nemala byť Škótom predpísaná. Škóti majú právo si vybrať," dodala Sturgeonová.

Predsedníčka Škótskej národnej strany (SNP) už skôr uviedla, že opakovanie referenda si vyžaduje nová situácia, ktorá nastala práve po hlasovaní o brexite. Poslanci jej návrh podporili a vypísanie nového referenda schválili pomerom 69 ku 59 hlasom, ako uvádza web The Guardian.

Sturgeonová sľúbila, že keď ju poslanci podporia, bude referendum niekedy medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, teda zrejme ešte pred koncom vyjednávania Londýna s Bruselom o podmienkach odchodu z EÚ. Práve to kritizuje britská premiérka Theresa Mayová, podľa ktorej by nemali Škóti hlasovať bez toho, aby poznali podmienky konečnej dohody s Úniou.

SNP sa usiluje o nezávislosť na zvyšku Británie dlhodobo. Prvé referendum o odštiepení v roku 2014 však vyhrali priaznivci zotrvania vo zväzku s Anglickom, Walesom a Severným Írskom.

Po minuloročnom plebiscite o brexite však môže byť pozícia škótskych separatistov silnejšia. V Škótsku sa v tomto referende väčšina obyvateľov vyslovila pre zotrvanie v EÚ. S právne záväzným referendom o škótskej nezávislosti a s jeho načasovaním by však musel vysloviť súhlas tiež ústredný britský parlament v Londýne, v ktorom má Mayová väčšinu.

Podľa niektorých expertov si však britská premiérka najskôr nebude môcť dovoliť prípadnú oficiálnu žiadosť Škótska odmietnuť. Hrozila by totiž ústavná kríza a posilnenie separatistických tendencií v Škótsku.

Debata o novom vypísaní referenda sa na utorok presunula po tom, čo poslanci minulú stredu debatu v snemovni prerušili kvôli teroristickému útoku neďaleko parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:21